Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

tiistai 16. heinäkuuta 2019

Palana sukupolvien ketjussa

Eilen kun  löysin isopappani 107-vuotta vanhan kouluvihon mökiltä, niin kyllä siinä hetken mietti menneitä, nykyisiä ja toki myös tulevia. Mietin myös mitä yhtäläisyyksiä ja toisaalta taas miten erilaista elämä yli sata vuotta sitten on ollut verrattuna nykymenoon. On hienoa saada viitteitä omastakin historiastaan ja toisaalta isäni suvusta. Havaitsin ainakin omien lapsieni perineen joitakin ominaisuusksia esi-isältään. Olen myös kysellyt äidiltäni paljon omista isovanhemmistani ja heidän elämästään, en itse ole tavannut äitini puolelta pappaani lainkaan. Mummun muistan molempien vanhempien puolelta ja hämärästi myös isän puolelta papan. Minun vanhemmillani ei ole ollut isoja sukuja, emmekä ole mitenkään tiivis suku, meillä ei ole ollut koskaan sukujuhlia, eikä minulla ole setiä, tätejä tai enoja ja serkkuja isoa liutaa. Olisi kyllä kiva, jos niin olisi ja hauskaa vaihtaa muistoja sukulaisten kesken. Sukututkimuskin on mielenkiintoista ja kiehtovaakin, itse en kuitenkaan ole sellaista tehnyt. Onko sinulla laaja suku, oletteko paljon tekemisissä tai kokoonnutteko esim. sukujuhliin? Entä oletko tai onko suvustanne joku tehnyt sukututkimusta?
Tänään olimme kauppareissulla ns.palvelubussilla, joka kuljettaa ikäihmiset kauppareissuilleen ja asioille kerran viikossa ja onneksi pääsimme kyytiin, sillä tilaus pitää tehdä aina edellisenä päivänä ja niin teinkin, lähettämällä vanhan tavan mukaan tekstiviestin kyydin varaamisesta. Menimme pysäkille totuttuun tapaan ja näimme miten auto meni noutamaan erästä pariskuntaa ja seuraavaksi auto tulisi poimimaan meidät mukaamme, kävelimme kuitenkin tienhaaraan josta se kohta kaartaisi noutamaan meidät ja kun tutun auton nokka näkyi huiskutimme sille pysähtymisen merkiksi, kuski pysähtyi ja sanoi, että onneksi pääsitte mukaan, kun tämä kyyti pitää tilata etukäteen?? Sanoin, että niinpä, tiedän ja tilasinkin tämän eilen, johon kuski totesi, että ahaa, sinulla taitaa sitten olla se meidän vanha tilausnumeromme, koska en tiennyt että olette tulossa??!!, otahan tuosta uusi esite, johon on päivitetty uusi numeromme...Ja niin mekin pääsimme kylille ja saimme tehtyä ruoka  -ja aleostoksemme.


Tänään tuli sitten myös vettä, aika kova sadekuuro osui juurikin siihen kohtaan kun olimme palaamassa kauppareissultamme, onneksi olimme varautuneet sadetakki ja varjokin oli mukana ja palvelubussi tuo onneksi portille asti, joten emme kastuneet. Sade oli ihan paikallaan, ja yölläkin oli tullut ainakin jonkin verran, koska minä tarkistin sadevesitynnyrit ja ne oli osittain täyttyneet ja parasta aikaa tulee nytkin kaatamalla vettä ja onneksi sain iltapäivällä tyhjennettyä tynnyristä saunaan vedet ja nyt saadaan taas uudelleen sadevettä saunavedeksi, koska ei voi tietää milloin seuraavan kerran taas sataa ja viime kesänä helle kuivatti kaivomme, niin kaikki vesi joka taivaalta tulee pitää hyödyntää ja kerätä talteen, jos mielii saunoa koko kesän. Mökkimme ei ole rannassa, vaikka meillä on venevalkama, mutta se ei ole ihan tontin vieressä kuitenkaan.


Oikeastaan kaikki jutut joita mökillä on tehty vuosikymmeniä, tehdään edelleenkin, samaan tapaan mökkeily jatkuu samaan malliin kuten ennenkin. Isäni oli grillaaja ja meillä oli hyvin yksinkertainen isäni rakentama tiili/kivigrilli vuosia ja se palveli meitä ihan riittävästi. Nyt meillä on hiiligrilli, vaikka vähän olen miettinyt tänne hankittavasta kaasugrillistäkin, josko ensi kesäksi sitten...tai syksyn alennusmyynneistä;) Kuten olen sanonut aiemminkin, että kun jotakin tänne mökille saadaan valmiiksi, keksii jo useita muitakin asioita jotka olisi kiva saada tai tehdä. Kesäkeittiökin olisi kiva, olen sille jo katsellut ja miettinyt vähän paikkaakin, meillä on mökin seinustalla villiviinikehikko ja sen ja seinän väliin jää juuri sellainen tila johon voisi laittaa vaikkapa vaihtolavoista tiskaukseen sopivan pöydän ja sateen sattuessakin siinä voisi vaikkapa grillailla sateelta suojassa, koska siinä olisi katoskin...no nämä ovat vain ajatuksen asteella, katsotaan tuleeko niistä koskaan sen jalostuneempia tai totutukseen asti tulevia?


Tänään juttelin naapurimme kanssa näistä mökeistä ja mökkeilystä yleisesti ja siitä miten tärkeitä ovat muistot ja paikat, itselleni tämä mökki on ehdottomasti yksi sellainen. Onko sinulla joku tärkeä paikka, jolla on aivan erityinen merkitys sinulle sydämessäsi?

2 kommenttia:

  1. Muistoissa on papan mökki. Se on myyty kun isäni sen peri. Ei ollut tarvetta sille. Pappa piti sen tip-top kunnossa, siellä ei edes perunat, sipulit, porkkanat ja punajuurit uskaltaneen muuta kun kasvaa nätisti rivissä, rikkoja ei missään! Marjapensaat olivat jättikokoisia. Suku on iso, sillä isovanhemmat olleet molemmin puolin kahdesti naimisissa ja isot lapsikatraat! Minulla on ennätysmäärä serkkuja! Osan olen löytänyt fb:sta, mutta ovat hajallaan maailmalla, enkä oikeastaan halua olla tekemisissä noin livenä! Lapsuuden ja nuoruuden lomat vietettiin sukuloimalla ja se riitti mun koko elämäksi. Haluan tehdä jotain aivan muuta nykyisin. En ole silleen kiinnostunut muiden elämästä. Ikävästi varmaan sanottu, mutta totta.

    VastaaPoista
  2. Niinhän se on, että toiset ovat sukurakkaita ja erittäin tiiviisti pidetään yhteyttä ja toiset eivät ole kiinnostuneita, oli suku sitten iso tai pieni, kukin voi ihan itse päättää miten yhteyksiä pitää yllä tai on pitämättä.

    VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos