Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

keskiviikko 8. toukokuuta 2019

Työmatkallaankin voi bongailla lintuja

Olen parina aamuna tällä viikolla huomannut vähän puolihuolimattomasti havainnoivani lintuja kävelleessäni töihin. Tykkään kyllä seurata lintuja, mutta en ole mikään lintubongari, tunnistankin joukon tavallisimpia lintuja niin ulkonäön kuin laulun perusteella ja jos joskus näen jonkun linnun jota en tunnista, yritän kyllä tsekata asiaa googlen kuvahaulla tai lintukirjan avulla, että kyllä linnut sen verran kiinnostavat. Kevät onkin oivallista aikaa tehdä lintuhavaintoja, kun muuttolintuja saapuu suurin joukoin.


Bogaamisenhan voi aloittaa ihan aluksi vaikkapa tarkkailemalla oman kotipihansa lintuja ja netin syövereistä löytyy laji ja tunnistetiedot, kuvat ja ääninäytteet joiden perusteella on suhteellisen helppoa aloittaa vaikkapa uusi harrastus. Hommaa helpottaa toki myös tarkkailuun soveltuvat lintukiikarit ja vaikkapa lintutornille tai ruokintapaikalle vierailu, joissa usein on paljon eri lajeja ruokailemassa ja tornit on taas sijoitettu paikoille, joissa lähietäisyydeltä voi seurata  lintujen muttoa, niiden pesintää tai reviirikäyttäytymistä.Voi myös alkaa pitämään muistikirjaa omista havainnoistaan, laittamalla ylös missä on  havainnon tehnyt,  päivämäärän ja muita tietoja.


Mutta minä siis näin työmatkalla aivan tuttuja lintuja, minun tulee käveltyä osa työmatkastani ja siinä samalla havainnoitua ympäristöä ja juurikin niitä lintuja. Parin päivän bongaussaldo ei ole mitenkään valtaisa, mutta komeampi kuin puhdas nolla, eli Räkätti -ja mustarastaat, kirjosieppo, västäräkki, naurulokki, fasaani, kiuru, talitintti, keltasirkku, sinitiainen ja varpunen ja vesilintuja oon kyllä kans nähnyt muutaman viime viikon aikana silkkiuikkuja, alleja, tiiroja, joutsenia ja muutamia muitakin, niitä en kyllä kovin hyvin tunnista. Luonnon tarkkailu on kaikenlisäksi täysin ilmaista huvia ja kun oma mielenkiinto ja taidot sen havainnointiin lisääntyvät ja oppii huomaamaan yhtä ja toista luonnossa liikkuessaan, voi siitä innostua ihan tosissaan.


Jokainen meistä on omanlaisensa yhtä kiinnostaa linnut, toista hyönteiset, perhoset, kukat, kasvit, suurpedot ja mikä nyt kutakin, pointti onkin se, että kuinka suurta iloa voi saada uuden asian oppimisesta tai kokonaan itselle uuden asian omaksumisesta ja siitä kiinnostumisesta. Kannattaa olla avoin uusille asioille, vaikka ei välttämättä kokisikaan olevansa lainkaan jostakin asiasta kiinnostunut, usein epäluulo, välinpitämättömyys tai asenne jotakin tiettyä juttua kohtaan voi ihan yksinkertaisesti johtua vain siitä, ettei ole koskaan tutustunut asiaan sen tarkemmin.


Usein toki kiinnostus juontaa eri asioihin jo ihan lapsuudesta tai jonkun läheisen kautta saatuun innostukseen ja ensikosketukseen asiasta. Ja useinhan käy myös niin, että kun kipinä johonkin on syttynyt ei sitten lopulta meinaa enää mikään asian tiimoilla tunnu riittävän, vaan haluaa oppia ja kokea siitä yhä enemmän ja pihapiiri, tuttu lähialue tai ne omat havainnot eivät enää riitäkkään, vaan hakeutuu muiden samanhenkisten keskuuteen,sekä pääsee vaihtamaan havainnoistaan ja keskustelemaan kokemuksistaan.


Bongailkaahan!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos