Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

torstai 21. maaliskuuta 2019

Yrteistä on moneksi

Monet ovat yrttien suurkuluttajia ja nyt keväällä moni myös innostuu itse niiden viljelystä. Niitä onkin helppo kasvattaa vaikka ikkunaudalla, parvekkeella tai pikkuriikkisellä pihalla, sillä yrtit eivät vie paljon tilaa. Alkuun pääsee multapussilla, vaikkapa muutamalla tyhjällä ja pestyllä maitopurkilla, jogurtti tms purkilla ja muutamalla pussillisella siemeniä, kokeile vaikka! Yrttejä voi käyttää monella tavalla, ihan perinteisesti ruuanlaitossa ja juomissa, tuoreina ja kuivattuina. Yrttejä käytetään myös kosmetiikassa, shampoissa, hoitoaineissa, erilaisissa rasvoissa, hoitohauteissa, ja naamioissa, sekä lääkinnässä.Yrttien kirjo on runsas. Tuituimmat; persiljan, ruohosipulin, tillin ja oreganon toki tuntevat kaikki, mutta näiden tuttujen lisäksi on suuri määrä muitakin.Kuka teistä on käyttänyt vaikkapa kynteliä, salviaa tai kirveliä? Yrtithän ovat aromaattisten kasvien osia ja nykyään tuttujen yrttien lisäksi myös meiltä löytyy jo runsaasti erikoisempiakin, eikä niin tuttuja yrttejä ihan jokaiselle. Lipstikka on voimakasarominen ja sillä voi keitoissa korvata lihaliemen. Meirami taas sopii makkara ja veriruokien maustajaksi, erilaisia minttulajeja on olemassa lukemattomia määriä ja erittäin suosittu mauste Lähi-idän keittiössä. Perilla, joka ainakin itselleni oli ihan tuiki tuntematon, se on erittäin vanha mauste-ja rohdoskasvi Aasiasta, jota käytetään kiinalaisessa ja japanilaisessa keittiössä, meillä salaateissa, keitoissa ja koristeena, voi kokeilla myös munaruokiin, väriltään Perilla on tumman purppuranpunalehtinen, kähäräpäinen. Rakuuna taas on ranskalaisen keittiön tärkeimpiä yrttejä.


Yrtit lääkkeenä, se on ollut jo pitkään tiedossa, että yrteillä on parantavia vaikutuksia, jo kauan ennen kuin moderni lääketiede syntyi, yhä vieläkin joitakin yrttejä käytetään lääkkeiden valmistukseen.Yrttilääkinnän etuna on se ettei yrttirohdoilla ole synteettisiin lääkkeisiin monesti liittyviä sivuvaikutuksia. Jos päättää käyttää yrttilääkkeitä pitää toki tietää mitä käyttää ja miten. Yrttien käytöllä on suotuisia vaikutuksia, mm. siihen että niiden avulla kyetään pienentämään suolan ja sokerin käyttöä.


Käytätkö sinä yrttejä, mikä on suosikkisi, entä kasvatatko vai ostatko yrttisi kaupasta? Jos ei usko onnistuvansa yrttiviljelijänä, niin ainahan voi ostaa marketista tuoreita ja virkeän näköisiä yrttejä ja istuttaa ne multaan tai suoraan maahan;) Ja voilaa voi elvistellä yrttikasvattajana, niin helppoakin se voi olla!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos