Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

maanantai 18. maaliskuuta 2019

Sisäinen puutarhurini on herännyt

Eilen katselin sulanutta etupihan kukkapenkkiäni ja huomasin, että kyllä vaan; kevätkukkien pienen pienet alut ovat työntyneet jo vähän maasta ylös ja sitten seuraavassa hetkessä tulikin jo taivaan täydeltä räntää, asteita oli eilen päälle kolme plussalla, mutta iltapäivällä alkoi myös tuulla ja räntäkuurot alkoivat alkuillasta. Sää olisi sopinut hyvin pääsiäiseen, sillä silloin usein on juuri tuollaista. Millainen mahtaa pääsiäisen sää ollakaan tänä vuonna? Siihen on aikaa viitisen viikkoa, luonnossa sattuu ja tapahtuu siinä ajassa jo paljon.Olen imenyt itseeni kaikkea ihanaa lehdistä ja eilen käsiini osui muutama aivan huikean ihana puutarhalehti, joita selaillessa viimeisintään tuli ajatus: I wanna be a gardener...ja jos en nyt sentään ihan puutarhuriksi rupea, niin ainakin ihan joka kevät minussa herää se istutus vimma ja kokeilun halu ja joka kasvukauden päätteeksi on kiva miettiä ja huomata mistä sai iloita, mikä onnistui ja mitkä eivät mene jatkoon seuraavina vuosina. Minä tykkään kukista ja kesäkukkia laitan ihan joka kesä, ensimmäiseksi ostan pääsiäiseksi ruukkunarsisseja, iloitsen kevätkukista penkissä tai maljakossa ja ensimmäinen ostokseni pääsiäisnarsissien jälkeen on orvokkiamppeli, joka ei pientä pakkastakaan säikähdä ja siitä se sitten ilmojen lämmettyä taas alkaa...ja jo ennen sitä esikasvatuksista sisätiloissa.


Maaliskuulla tulen osataneeksi yleensä melko pian siementen ilmestyttyä kauppoihin niitä pussi kaupalla ja sitten esikasvatan jotakin ja odotan malttamattomana milloin maa ja ilma ovat riittävän lämpimiä, että voi laittaa siemeniä suoraan maahan. Sormeni syyhyvät jo toden teolla, kun minulla on palava halu pääsät mökille elvyttämään vanhat kukkapenkit ja kasvimaa. Luen ohjeita ja juttuja kaikesta mikä liittyy puutarhan kevät puuhiin, ja ensimmäiseksi mökillä taitaa olla tiedossa vanhojen pensaiden leikkaukset ja mahdollisesti maankääntötyöt, niillä ne kevät puuhat taitavat siellä alkaa. Parin viikon päästä ollaan jo huhtikuulla, josa se kevät jo ihan oikeasti alkaisi edetä...?


Kirsikkatomaattini itivät tosi hyvin, pihvitomaatit näyttävät itävän myös, mutta edellisiä hitaammassa tahdissa...saapa nähdä miten tomaattien sitten jatkossa käy, usein ongelmaksi muodostuu pitkä hontelo varsi, kun valo ja lämpö saavat pikku taimet venahtamaan ja menee kuitenkin vielä pitkään ennen kuin kasvit saa ulos, ei ole edes sitä kasvihuonetta, minne ne voisi aiemmin siirtää kasvamaan. Kasvien kasvua on kyllä kiva seurata ja sitten jos niin pitkälle pääsee, niin toki myös odotella satoakin.
Täytyy kyllä sanoa, että nyt kaipaan jo sitä aurinkoa, vaikka on ihanaa, että on valoisaa jo pitkälle iltaan, niin aurinkoa,  sitä toivon, eilisen räntäsateen jälkeen on loskaista ja kävelytiet aivan sulaneet jo monin paikoin, tienvierustat tähän aikaan vuodesta ikävän likaisia ja vielä maassa oleva lumikin likaisen harmaata monin paikoin. Tutkin kalentereita ja viime maaliskuu tähän aikaan ollut melko samanlainen kuin nytkin. Huhtikuun 10 päivänä viime vuonna satanut lumi uudelleen maahan, ja parin pvän päästä siitä jo + 14C ja 5.5 alkaen myöskin viime vuonna siis, kesä alkoi, erittäin lämmintä tuolloin, kuun puolen välin paikkeilla hellettä!!!


Iloa ja valoa viikkoonne!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos