Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

maanantai 11. maaliskuuta 2019

Haaveissaiko vain?

Kuten eilen jo lupailin, niin tänään kerron vähän siitä mitä mökki pihamaalla on tänä keväänä tarkoitus tehdä ja mitä sinne on  suunnitelmissa istutella. Ja kuten minulla on tapana sanoa: Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty, ja niinhän se on. Suunnitelmissa on ihan ensimmäiseksi leikata vanhoja pensasaitoja, jotka nekin ovat saaneet rehottaa pidemmän aikaa ihan omaan tahtiinsa, eikä leikkauksia ole suoritettu...niin milloinkohan niitä viimeksi edes on leikelty? Tiedän sentään mitä aita on löytyy ihan perinteisiä; Siperian hernepensasta ja sireeniaitaa. Pensaita on lumimarja, koriste vadelmaa, pensashanhikkia ja norjanangervoa, nämä tunnen ja muistan. Marjapensaitakin on vihreä ja punainen karviainen, musta, puna-ja valkoherukoitakin muutama pensas. Tarvitsisivat varmasti lannoitusta ja muutaman pensaan voisi varmaan uusiakin, vadelma olisi kiva saada myös. Tontilla on myös muutama luumupuu.


Ja se jonkinlainen, vaikka pienikin lavakaulus kasvimaa tai ryytimaa, sen haluaisin laittaa...meillä oli ennen aina kasvimaa mökillä, porkkanat, punajuuret, kaalit salaatit, persiljat, tillit ja sipulit tuli omasta maasta ja kyllä,  meillä oli myös perunamaa, eikä edes ihan pieni, perunanviljelijää minusta ei enää kyllä tule, paitsi ehkä ämpäriin muutaman voin laittaa, mutta se riittää;) minä tykkään myös yrteistä ja tomaatteja olisi myös kiva laittaa...niin,  kuten huomaatte, intoa kyllä tässä kohtaa kevättä riittää, kun lumi on vielä maassa ja maa jäässä:=) Juttu on vaan niin, että en ole maalla koko kesää ja kasvit tarvitsevat huolenpitoa ja kastelua, että realiteetit saattaa tähän viljelyintoon lyödä vähän kapuloita rattaisiin, mutta hätä ei ole tämän näköinen. Kastelupulmiin on kehitetty useita loistavia vinkkejä, miten kasvit saavat vettä, vaikka kastelija ei olisikaan joka hetki kastelukannuineen antamassa vettä janoisille.


Kesäkukat ovat myös heikkouteni, tykkään niistä kovasti ja niitä pitää ehdottomasti olla, onneksi mökillä on luonnonkukkiakin, toinen heikkouteni ovatkin sitten ne. Mutta mökillä on ollut kukkapenkkejä ja aion kunnostaa ne ja haluaisin perennoja, koska ne ovat helppohoitoisia ja mikä parasta monivuotisia, mökille sopii ne perinteiset; Särkynyt sydän, palava rakkaus, akileijat, nauhukset, kultapiisku ja pallo, niin ja elämänlanka, pionit, tiikerinlilja ainakin näitä muistan meillä olleen aikoinaan ja itse haluan kärhöjä, hortensioita, gladioluksia ja krysanteemeja. Kesäkukkia aion kylvää suoraan pussista, sellaisia sekoituksia, pelargonioita pitää olla verannan ikkunalla, orvokkeja paljon, ne ovat lemppareitani, isäni halusi aina samettikukkia, ne taas olivat hänen lemppareitaan, leijonankitoja, ruiskaunokkeja, kehäkukkia, tuoksuherneitä...ja  pidän amppeleista, isot lumihiutale tai monivärinen surffiina, oi, oi, tiedän olevani ihan  pulassa kun pitää alkaa karsimaan mitä kesäksi voi hankkia.


Pihaan ja sisätiloihin voi pienillä kasvi/kukkajutuilla luoda paljon tunnelmaa ja hyötykasveista saa piristystä kesäruokailuun, mikäs sen mukavampaa kun lisätä kesäruokiin oman maan satoa. Kuten kuitenkin tiedetään säällä ja kasvitaudeilla, etanoilla, kirvoilla yms. on viljelylle suuri merkitys, vaikka kuinka tekisi kaikkensa saadakseen upean ja runsaan sadon, kaikkeen ei vaan voi etukäteen varautua ja säälle ei myöskään kukaan voi mitään. Maanviljelys kun on onnen kauppaa, se pienen pienikin.Tarkoitus ei todellakaan ole näännyttää itseään millään mökkipihan puuhilla, vaan tehdä se mikä koetaan akuuteimmaksi ja edetä siitä sitten vähemmän tärkeisiin kohteisiin, kaikkea ei myöskään ehkä tehdä tämän kevään tai koko vuodenkaan aikana, vaan edetään pienin askelin, sellaisella oma tahtisella etenemisvauhdilla. Onneksi kaikkeen löytyy edes vähän kokemusta ja löytyy myös apua ja vinkkejä, netti on pullollaan ohjeita ja kokeneemmilta saa hyviä vinkkejä. Tärkeintä on olla innostunut siitä mitä tekee ja työ tekijäänsä kiittää.
Yksi juttu kyllä on sellainen , jonka ajattelin istuttaa tänä vuonna ja se on villiviini mökin edustalla olevaan ritilään, sellainen siinä on ollut ihan aina ja on se edelleenkin, mutta alkaa olla jo vanha, laitetaan sille uusi kaveri, villiviini on niin kaunis syksyllä ruskan aikaan! Ja ettei hommat lopu kesken yksi haastava puuha on edessä myös ja se kannattaa myös tehdä mahdollisimman aikaisin keväällä, mökin edustalla on perinteinen juhannusruusu, jota voisi vähän siistiä ja voi olla, että keksin sata muuta juttua natkan varrella , jotka haluaisin saada tehtyä, mutta nähtäväksi jää, mitä sitten lopulta tehdään.


Luvattiin taas kaksi pakkaspäivää, eli haaveillaan edelleenkin siitä kevään etenemisestä!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos