Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

torstai 20. joulukuuta 2018

Pasteijoita, perinteitä ja yhdessä tekemistä

Tänään oli ohjelmassa leivontaa, tein viimeiset joululeivonaiset; pasteijat. Hassua toisaalta miten voimakkaasti määrätyt asiat kuuluvat juhlapyhiin ja mm.leipominen liittyy vahvasti juuri joulunaikaan, leivon pitkin vuotta kyllä silloin tällöin, mutta varsinaisesti jouluun liittyy monet leipomishetket. Muutenkin tähän joulun aikaan liittyy vahvasti asioita jotka haluaa säilyttää vuodesta toiseen ja lähes samanlaisina ja näin ehkä sitten luoda sitä perinnettä myös jälkipolvilleenkin;) Itse aloittelen jouluvalmisteluni ostamalla/askartelemalla joulukortteja ja heti perään alkaa leipomiset, joulupiparit ovat aina ne ensimmäiset joista aloitan ja ehdottomasti itse tekemälläni taikinalla, jonka ohje on vanha omalta mummultani, valitettavasti en tiedä reseptin alkuperää, mutta itse olen saanut sen omalta äidiltäni.


On asioita joiden toivoo siirtyvän omien lapsiensakin jouluperinteisiin ainakin jossakin muodossa ja kun lapset kasvavat ja he perustavat omat kotinsa on kieltämättä kyllä ilahduttavaa huomata miten samoja asioita kuin mitä kotona on tehty siirtyy sitten sinnekin ja syntyy myös omia perinteitä ja kahden eri perheen tavoista ja tottumuksista ihan heidän omia perinteitään, näin ne sitten jalostuvat, jatkuvat, hioutuvat ja osittain varmasti saavat uusiakin piirteitä ja siten vähän uudistuvatkin.


Kunhan aina muistaisimme, kiireidemme keskelläkin sen, että kyllin hyvä on riittävästi, ei kenestäkään tarvitse joulunalla kehkeytyä supersuorittajaa. Joulu koostuu niin monista asioista ja ne ovat jokaisella meistä varmasti osin niitä ihan samoja ja osin sitten kunkin ihan omia juttuja, jotka ovat itselle tärkeitä ja muistorikkaita. Joulunajassa muistoilla onkin iso merkitys, tuoksu, maku ja tunnelmamuistot;  mietihän... vasta kuoritun mandariinin, juuri uunista tulleiden piparien, hyasintin, sisään kannetun kuusen tai sammutetun kynttilän tuoksut, eikös vaan kaikki joulun vahvoja tuoksumuistoja?

 
Tänään kun istuin keittiössämme aamukahvista nauttien ja tätä postausta kirjoitellessani, niin havaitsin aamun alkaessa valoistua, että sää on pikkupakkasella ja taivas ei näytä harmaalta, vaan aurinko on värjännyt taivaanrantaa oranssiseksi ja sinistä taivasta pilkottaa, voi kuinka ihanaa ja päätin lähteä kävellen kauppaan, kaunis talvipäivä siis alkamaisillaan ja saattaa saada otettua kauniita talvisia kuviakin valoisaan aikaan tänään.
 
 
 
Kyllä se kuvaaminen nyt rajoittui sitten lopulta siihen kauppareissulta napattuihin kännykällä otettuihin kuviin, mutta pasteijat on saatu uunista ulos ja nyt on joululeivonnaiset sitten leivottu, ei hassunpaa!
 
 
 
Meillä pasteijoissa on vähän itämaista tvistiä, pähkinöitä, rusinoita jauhelihan ja riisin lisäksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos