Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

lauantai 15. joulukuuta 2018

Älä anna joulustressin viedä itseäsi

Eilen otin jouluvalmisteluissani ison loikan eteenpäin ja koti alkaakin nyt näyttää jo jouluiselta, koristeiden laittaminen ja joulusiivous tuo päivä päivältä enemmän kotiin joulutunnelmaa. Tänään oli tarkoituksena käydä hakemassa myös kuusi. Kuusi on se viimeinen joulujuttu joka kotiin sisään kannetaan ja koristellaan ja sitten alkaa joulunvietto, antaa joulun tulla. Alkuviikolla käyn hakemassa äitini meille joulun viettoon ja on kiva kun koti on laitettu kuntoon jouluksi ennen sitä, sen takia olenkin hieman omasta aikataulustani edellä, yleensä laitan joulun valmiiksi vasta aattoa edeltävän viikon kuluessa ja en ole joulun pyhien jälkeen heti riisumassa koristeita pois, vaan nautin niistä pitkään, hyvä Tuomas joulun tuo, paha Nuutti pois vie, näinhän se menee.


Tämä viikonloppu menee pitkälti varmaankin jouluvalmisteluiden parissa ja ensi viikolla sitten käyn tekemässä vielä viimeiset lahjaostokset ja leivon pasteijat. Jos on kauniita ilmoja, niin yritän mahdutan päiviin myös ulkoilua, glögin juontia kynttilän loisteessa tai kupposen/kupposellisia kardemumma joulukahveja, aikaa hyville keskusteluille, muutamia tapaamisia vielä ennen joulua ja sitten saa se ihana tunne saa vallata mielen ja ajatukset,  kun joulu on jo ihan oven takana;) Joulu on tunnelmia, tuoksuja ja kihelmöivää jännitystä ja odotusta, aivan kuin pienenä  ennen lahjojen jakamista, joulumieli tulee pikkuhiljaa hiipien ja valtaa mielen. Mitenkäs siellä, joko alkaa olla joulun tuntua kodissa ja mielessä?


Minä tunnustaudun ns.jouluihmiseksi ja noudatan omia perinteisiä jouluvalmisteluitani saman kaavan mukaan vuodesta toiseen. Määrätyt asiat ja jutut kuuluvat omaan jouluumme ja niitä on kiva tehdä ja toteuttaa, en ole enää vuosiin antanut valtaa joulustressille, kannattaa muistaa, että sellaista ei kannata itselleen ja siinä sivussa kanssaihmisilleenkään aiheuttaa. Jos alkaa miettiä liikaa tekemättömiä töitä, leipomattomia jouluherkkuja tai ruokia, siivouksia, lahjoja ja kaikkea sitä mitä ei jaksa tai ehdi tehdä on helppo vajota riittämättömyyden kuplaansa ja aiheuttaa itselleen paha mieli ja stressi, älä siis lähde ollenkaan moiseen mukaan, vaan nauti tekemästäsi ja hyväksy se mitä ehdit ja jaksat joulusi/nne eteen tehdä ja joulustasi tulee varmasti näköisesi ja ihan ilman stressiäkin.


Jos pinna on kireällä ja joulufiilis hakusessa, kannattaa istahtaa hetkiseksi rauhoittumaan ja laatia itselleen suunnitelma, mitä joulultaan haluaa. Pieni mietintä ja ajatusten vapaana virtaaminen selkeyttää kuvaa kummasti, vannon itse asioiden suunnittelun nimeen; hyvin suunniteltu on kyllä jo puoliksi tehty. Äläkä ahmi listallesi epärealistista työtaakkaa, joka vaatii supervoimia ja latistaa intosi jo sillä, että tiedät epäonnistuvasi sen toteuttamisessa.
Listaa vaikkapa kymmenen asiaa jotka on joulusi tärkeimmät ja ne haluat ja ehdit tehdä ilman sitä stressipeikkoa ja sitten ryhdyt tuumasta toimeen ja huomaat, että kireys ja orastava päänsärky on muuttunut vapautuneeseen ja rentoon joulufiilikseen...joo tiedän toki, ettei se aina ihan noin yksinkertaista ole, mutta kannattaa silti kokeilla ja yllättää itsensä ja lähipiirinsä iloisesti;)


Joulun pitää olla muutakin kuin ostoskeskuksessa epätoivoista ryntäilyä tai pikkutunneille valvottuja öitä, jotta saisi kaiken valmiiksi ennen aattoaamua. Moni on töissä vielä koko ensi viikon ja silti saa joulunsa valmiiksi ja vieläpä ihan ilman sitä stressiä, älä siis huoli, jos tuntuu, että on paljon puuhaa vielä jäljellä tai et ole ehtinyt vielä tikkua ristiin joulusi eteen laittaa, vielä on aikaa ja tee se suunnitelma.

Mukavaa joulunodotusta ja stressittömiä valmisteluja ihan jokaiseen kotiin;)


 

1 kommentti:

  1. Moi
    Hyvää joulua.
    Käytätkö siivouksessa ,kumikäsineitä

    VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos