Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Marraskuun kaamos

Useimmiten joka vuosi juuri loka-marraskuussa on jakso jolloin ilma on aamusta iltaan tihkusateinen, leuto, harmaa ja ankea, luonto on siirtynyt jo talvikauteen ja ympärillä on alkutalven ankea hämäryys ja alakulo. Osalle ihmisistä iskee kaamosmasennus ja siihen ei korvavalot tai kirkasvalolamput auta, mieli on maassa ja jaksaminen vähissä. Jostakin pitäisi sitä virtaa vaan koneeseen saada, mutta mistä?
Kunnon yöunet on poikaa, mutta jos uni ei vaan tule silmään ja vielä pikkutunneilla pyörii sängyssä ja laskee lampaita, niin ei paljoa naurata! Kuulostaako tämä kaikki tutulta, monelle kuulostaa.


Unen tarve on jokaiselle yksilöllistä, joku pärjää muutamalla tunnilla, kun taas toinen tarvitsee liki kymmenen tunnin yöunet, jotta tuntee virkistyneensä ja olonsa pirteäksi, suositus lienee se 8 h yössä minimissään, monellako toteutuu? Minä pärjään aika vähällä, mutta nyt kun ei ole liki kuuteen viikkoon tarvinnut herätä tiettyyn aikaan aamusta, niin on unirytmikin hieman muuttunut ja nukun kyllä hieman enemmän, enkä ole nukkunut päikkäreitäkään;)


Monille arki on melko kiireistä, työntäyteistä ja paljon ns.luppoaikaa ei jää vuorokauteen  ja kuitenkin pitäisi saada asiat hoidettua ja selvittävä arjen askareista. Jos potee kaamosmasennusta tai tuntee muuten vain itsensä alavireiseksi tai on huolia ja murheita, voi olo käydä ankeaksi ja voimia ei tunnu löytyvän, ei sitten niin mistään. Tekisi mieli käpertyä vaan talviunille kuten karhut konsanaan tai mennä peiton alle ja pysyäkin siellä, kunnes kevätaurinko alkaisi taas lämmittämään.


Tuntuu jopa vähän kliseiseltä alkaa tähän nyt luettelemaan mitään tuttuakin tutumpia konsteja kaamosmasennuksen selättämiseksi, kun jokaiselle ne eivät vain auta ja joutuu turvautumaan lääkärissä käyntiin, onneksi tähän vuodenaikaan kohdistuva alakuloon jo lääkärienkin pakeilla tunnistetaan ja tunnetaan, joten jos olo käy sietämättömäksi ja virtaa ei eloon ja oloon tunnu löytyvän onkin lääkärille meno ihan paikallaan.


Ei tämä kaamos toki kaikkia ihmisiä kosketa vain ikävällä tavalla, löytyy niitäkin jotka ottavat tästä hyggeilyn ja kotoilun kulta-ajasta kaiken irti ja kotoilevat oikein mielellään ja nauttivat hämärän hyssystä sen kaikilla mausteilla. Moni lukee paljon syksyisin, polttelee kynttilöitä kilokaupalla, juo teetä tai glögiä muki tolkulla, järjestää sadonkorjuu juhlia, Halloween pippaloita, käsityö/askarteluiltoja, joululahja valvojaisia ja tie mitä kivaa. Ja sehän onkin mitä parhainta kaamosajan tekemistä.


Miten sinä koet loka-marraskuun, oletko taipuvainen juuri siihen alakuloon ja voimattomuuteen, vai otatko kaiken irti kotoilusta ja otat ensimmäiset kausivalot ja kynttilät esiin jo syyskuun lopussa? Jos sattuu tulemaan lumi maahan aikaisin on koko ympäristö valoisampi ja joulun lähestyessä useimmat piristyvät tai vaihtoehtoisesti ahdistuvat vain yhä enemmän ja alkavat stressata sitten jo tulevaa. Jokainen meistä on yksilö ja se mikä pätee johonkuhun  ei tietenkään päde meistä jokaiseen, sen takia olisikin jokaisen joka on allapäin ja veto poissa näinä pimeinä kuukausina, tunnistaa itsessään piirteet ja ajatukset jotka kaamos masennukseen vaikuttavat ja pyrkiä kehittämään itselleen mekanismi jolla oireita ja olotiloja voisi mahdollisuuksien mukaan vähentää tai ainakin helpottaa omaa oloaan.


Oirehtiakin voi monin eri tavoin, voi olla alakuloa, unettomuutta, ilottomuutta, aloitekyvyttömyyttä, ja totaalista uupumista, eikä silloin välttämättä löydä omia vahvuuksiaan, saatikka jaksa tai pysty auttamaan itseään, silloin olisi hyvä hakea apua ja keskustella läheistensä kanssa siitä miksi olo on vetämätön, eikä mikään oikein jaksa piristää tai innostaa.

 

Minä lähdin tänään liikkeelle, vaikka tihkusade ja harmaus ei oikein ulos houkutellutkaan...kävin kirjastossa, kiertelin muutamassa liikkeessä ja ihailin Stoccan joulukoristepöytää, kaupat ovat aloitelleet jo joulumyyntiään...;)

Mukavaa viikon puoltaväliä, harmaudesta ja kosteasta säätilasta huolimatta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos