Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

tiistai 18. syyskuuta 2018

Miten määrittelemme itsemme tai muut?

Lehtiä lukiessa,somea selaillessa tai tv:tä katsoessa tulee toisinaan miettineeksi, että mitäköhän ihmiset oikein ajattelevat...ensivaikutelma itsestämme muille tai muiden antama kuva itsestään meille on usein se, jonka perusteella määrittelemme ihmisiä, sanotaan jopa, että ensivaikutelma meistä on tärkein. Jokainen on varmaan jonkun  kuvaa katsellessaan miettinyt, että minkä vuoksi joku haluaa tuoda itseään julki kyseisen näköisillä kuvilla tai miksi joku pukeutuu, ehostaa tai haluaa erottua jollakin tavalla poikkeuksellisen korostetusti muista ihmisistä? Onko kyseessä vääristynyt minäkuva tai kenties huomiohakuisuus?


Maailmalla on ihmisiä, jotka ovat valmiita tekemään jopa hengenvaarallisia leikkauksia, näyttääkseen tietynlaisilta, poistattamaan kylkiluita, suurentamaan huuliaan, rintojaan tai takamustaan, vaihtamaan jopa ihon väriään! Mikä saa ihmisten ryhtymään näihin operaatioihin, joihin kuluu sievoisia summia rahaa ja joissa on isoja riskejä olemassa, kuten leikkauksissa aina? Miksi joku haluaa asentaa itselleen vaikkapa hännän, sarvet tai eläimen kulmahampaat, tai leikkauttaa kielensä muistuttamaan liskon kieltä tai leikkauttamaan keijukorvat, miksi ihmeessä?


Kautta vuosisatojen ihmiset ovat mm.ehostaneet ja koristellet itseään, pukeutuneet tai olleet pukeutumatta, tehneet erilaisia lävistyksiä kehoihinsa ja tavalla tai toisella muuttaneet ulkonäköään.
On päivänselvää kaiketi, että joissakin tapauksissa erikoisesta/erilaisesta ulkonäöstä tulee ns.tavaramerlkki, status, jolla tienataan elanto. Mutta saadaan kanssaihmisiltä myös reaktioita niin hyviä kuin huonojakin... ihmetteleviä, vihamielisiä, ihastuneita, yllättyneitä ja kaikkea siltä väliltä.


Se miten kukakin kokee itsensä riippuu tietysti monista osatekijöistä ja se miten hyväksyy kanssaihmiset ja miten antaa toisen ulkonäön vaikuttaa omaan mielikuvaansa hänestä. Vaatii varmasti rohkeutta tehdä tietoinen valinta,  haluta poiketa radikaalisti ns.normaalista, miten ikinä se normaali nyt sitten määritelläänkään. Löytyy varmasti monia syitä sille, miksi ihmiset haluavat erottua joukosta tai sille ettei oma kehonkuva miellytä. Kauneusihanteet poikkeavat jonkin verran mm. eri kulttuureissa.


Miten me sitten määrittelemme itsemme, vertailemmeko itseämme muihin? Tai luommeko ensivaikutelman perusteella vieraasta ihmisestä kokonaisvaltaisen käsityksen? Monesti varmasti ainakin ensi kohtaamisella näin tapahtuu, mutta se ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö vaikutelma voisi myöhemmin muuttua, kunhan tutustuu toiseen paremmin eikä ulkonäkö enää määrittele kyseistä henkilöä. Jos on sinut itsensä kanssa ajatellaan, että silloin hyväksyy itsensä ja muutkin helpommin, mutta onko asia kuitenkaan todellisuudessa sitten näin?


Tuntematta toista ihmistä, ei ole muuta tapaa arvioida kuin se mitä hänestä visuaalisesti välittyy, joten onhan sillä merkitystä miltä näyttää, se onko sillä itselle merkitystä,  vai onko se, mitä muut meistä ajattelevat täysin merkityksetöntä, riippuu jokaisesta yksilöstä.


Voi olla, että kannattaisi ehkä tutustua ihmiseen ennen kuin luo ensivaikutelmansa perusteella liian jyrkkää mielipidettä kenestäkään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos