Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

torstai 12. heinäkuuta 2018

Terveiset Istanbulista vol.1

Ihanaa, kesäistä heinäkuutaa meille jokaiselle♡ Luin eilen Suomeen palattuani ennustuksen tälle lomakuulle ja se oli mukavaa luettavaa, oli nimittäin lupailtu hyviä lomailusäitä jatkoonkin! Terveisiä siis pariviikkoiselta Turkin lomaltani, Istanbulista. Kuten epäilinkin,  ei blogini päivittynyt loman ensi päivien jälkeen, kun nettiyhteyttä ei ollut. Satunnaisten kahvila ja baari käyntien aikana internetyhteyden toimiessa selailin puhelimesta vain nopeasti viestit ja päivityksiä ja laitoin fb: hen muutaman kuvan, bloggailuun ja kuvien lataamiseen ei aikaa riittänyt, päätin, että kotiin palattuani pyrin kertomaan teille tunnelmista nyt muutamissa postauksissa jatkossa.
Kuvia reissulla tuli napsittua ihan mukavasti ja niitä tulette jatkossa näkemään blogissa, kunhan ehdin vähän koota ajatuksia reissusta ja selata kuvia ja saada aikaan jonkinmoista tekstiä tänne blogiin. Täytyy nyt vain todeta, että lomalla on kyllä ihanaa päästä matkustamaan. Minähän lähdin reissuuni välittömästi lomani alettua ja kaksiviikkoinen poissa Suomen kotiympyröistä, teki kyllä niiiiiin hyvää, olo on rentoutunut, oli mukava nähdä muutaman vuoden tauon jälkeen tutut ympyrät, tärkeitä ihmisiä ja saada taas roppakaupalla kokemuksia, tunnelmia ja uusia muistoja.Jos ei ole itse koskaan käynyt Istanbulissa on vaikeaa ehkä kuvitella millainen paikka se on, mitä siellä voi kokea,  ja mitä se voi tarjota lomailuun? Monille Turkki on mielissä vähän mystinen paikka ja uutisista tuttu, eikä  valitettavasti aina niin mukavista asioista, miljoonakaupunki, joka sykkii elämää aamu varhaisesta yömyöhään, rukouskutsut kaikuvat minareeteista viidesti päivässä ja elämänrytmi vaihtelee. Turkki on menneisyys ja nykyaika samassa paketissa, kietoutuneina yhteen.Toisaalla miehet juovat leppoisasti teetä backgammonia pelaillen, lapset leikkivät kotikaduilla, kotirouvat käyvät ostoksilla yltäkylläisissä basaareissa ja liikemiehet ja naiset työskentelevät huippumoderneissa toimistorakennuksissa. Menneisyys ja nykyaika ovat läsnä kaikkialla sulassa sovussa keskenään...selailin kotimatkalla koneessa lehteä, jossa oli ihania vanhoja valokuvia Istanbulista varmaan 50- luvulta lähtien ja niitä katsellessani mietin, että samoilla paikoilla elämä jatkuu, muuttuu ja kuitenkin on myös paljolti ihan entisenlaista, vaikka aika muuttuu, on asioita, jotka eivät välttämättä muutu vuosikymmenienkään kuluessa juurikaan.


Istanbuliin pääsee Suomesta suorilla lennoilla 3,5 tunnissa, matkan keston voi valita mieleisekseen, vaikkapa pidennetystä viikonlopusta useaan viikkoon tai jopa kuukausiin, jos sellaiseen on mahdollisuus. Asuntoja voi vuokrata ja hotelleja tai pensionaatteja löytyy eritasaoisia ja hintaisia. Viettääpä Istanbulissa sitten muutaman päivän, viikon tai kuukauden, tekemistä, nähtävää ja koettavaa riittää taatusti. Jos suunnittelee matkaa Istanbuliin, mielestäni kannattaa miettiä useampia asioita; mitä haluaa nähdä ja kokea ja pohtia myös milloin matkustaa, suurkaupungin keskikesän lämpötilat nousevat huomattavan korkeiksi ja kuumuus sekä kosteus uuvuttaa helposti ja jalat joutuvat todelliseen tulikokeeseen, muista siis pakata mukaan hyvät jalkineet!!
Keskustasta löytyy suhteellisen pieneltä alueelta ne tärkeimmät nähtävyydet; Sultan Ahmet:mattoja, keramiikkaa, nahkatuotteita, kultaa, hopeaa...Sininen moskeija, Aya Sofia, Topkapin palatsi, Kapali Carsi; katettu basaarialue, Misir Carsi; maustebasaari, Istiklal caddesi; pitkä kävelykatu, täynnä kauppoja, muotia, baareja, kahviloita ja ravintoloita,Taksimin aukio, se uutisistakin tuttu, jossa sattuu ja tapahtuu.


Matkan aikana ruoka ja ateriat nousevat monilla yhdeksi kokemukseksi. Sain itse herkutella aidolla turkkilaisella kotiruualla, mieheni siskot ja anoppi ovat oivia kokkeja, kuten muuten useimmat naiset täällä:) Tarjolla oli muutamia herkkujani mm: maaseutu lihapullia, papumuhennosta, viininlehtikääryleitä, kotitekoista kirsikka hilloa, ja erilaisia salaatteja, keittoja juustoja, joita täällä on muuten käsittämättömän monia!


Saimme lomani aikana illalliskutsun myös ystävien luo syömään illallista, on aina ilo päästä jonkun kotiin kotiruuan pariin. Matkalla ollessa tulee useinnsyötyä myös ulkona...Istanbul tarjoaakin tähän loistavan tilaisuuden huippuravintoloista, kadun varren pikku ruokapaikkoihin muutaman liiran annoksista, huippuhintaisiin kulinaristisiin kokemuksiin, siis jokaiselle jotakin:)Tässä pienen pieni, kurkistus Istanbuliin ja mitä se tarjoaa,  huomenna lisää... mukavaa torstaita!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos