Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

perjantai 4. toukokuuta 2018

Eriävät mielipiteet

Meillä jokaisella on asioihin omanlaisemme ajatusmaailma ja mielipiteet. On selvää  ettemme kaikki ajattele aina kaikesta samoin  ja mielipiteemme saattavat erota jyrkästikkin toisistaan. Aiheita joissa usein  sattaa tulla eriäviä mielipiteitä ovat ne perinteisimmät; raha, politiikka, uskonto ja melkeinpä mikä muu tahansa. Joku on mielipiteiltään hyvinkin jyrkkä, eikä ole valmis muuttamaan omia mielipiteitään tai kuuntelemaan muiden mielipiteitä. Vaikka toisen ajatusmaailma olisi täysin poikkeava omaasi verrattuna, onko sitä mahdollista kuitenkin hyväksyä ja ymmärtää?
Meitähän on opetettu myös pitämään mielipiteemme ominamme; ei pidä olla suuna ja päänä! Ja toisaalta taas pitäisi olla rohkea ja sanavalmis, siinäpä dilemmaa kerrakseen. Eriävien mielipiteiden takia voidaan saada aikaan "herkullisia" keskusteluja,  väittelyitä ja valitettavasti myös riitoja. Joskus on vaikea hyväksyä muiden mielipiteitä, jos ne poikkeavat rajusti omista. Voiko kunnioittaa esim.moraalisesti, hyvän maun vastaisia tai oman ajatusmaailman vastaisia mielipiteitä?Miksi meidän on niin kovin vaikeata hyväksyä erilaisuutta? Vaikka ei voisi hyväksyä toisen mielipidettä, näkemystä tai toimintaa tietyissä tilanteissa, olisiko silti mahdollista edes kuunnella, analysoida ja pohtia miksi toisen ajatus on tyystin erilainen, kuin omani? Sanotaan, että hyökkäys on paras puolustus?! Onko sitten niin, että emme myöskään itse ole valmiita muuttamaan kantaamme, joustamaan tai ihan vain hyväksymään eriäviä mielipiteitä tai ajatuksia??


Jos toisen mielipide jostakin asiasta saa niskakarvat nousemaan pystyyn ärsytyskynnyksen ko kohoamaan ja itsehillintä alkaa loppua, niin mitä ihmettä silloin pitäisi tehdä? Epäilemättä silloin ollaan jo todella kaukana mielipiteiden suhteen toisitaan. Karkeasti voisi ajatella, että toinen osapuoli on oikeassa ja toinen taas väärässä, mutta eihän se toki ole koko totuus asiasta.


Kinkkisissä tilanteissa olisi varmasti usein syytä vain purra hammasta ja pitää niin sanotusti " mölyt mahassaan" , mutta kun aina ei vaan pysty!! Jos toinen osapuoli vaikkapa arvostelee, loukkaa muita, käyttäytyy epäkunnioittavasti tai on yleisiä normeja, asetuksia tai jopa yhteiskunnan sääntöjä ja lakeja vastaan ja ylenkatsoo niitä ja kokee olevansa kaikkien muiden yläpuolella omine mielipiteineen ja uskoopa vielä olevansa vilpittömästi täysin oikeassa ja oikeutettu ajattelemaan niin ja toimimaan täysin mielivaltaisesti muita  tai yhteiskuntaa kohtaan tai olla noudattamatta mitään yleisiä ja yleisiä sääntöjä.


On todella vaikeata, ellei jopa täysin mahdotonta olla aina samaa mieltä muiden kanssa. On hienoa, että meillä on asioista omia mielipiteitä. Jokaisella on oikeus toki mielipiteisiinsä. Eriasia sitten on,  miten niitä tuo esille ja toimiiko niiden mukaan. Hienoa ja yleväähän se toki olisi jos sietäisi erilaisia, omista poikkeaviakin mielipiteitä ja kunnioittaisi toisten mielipiteitä ja tapaa ajatella tätä maailmaa ja yhteiskuntaa, sekä eri asioita.


Annetaan muiden mielipiteille mahdollisuus, vaikka ne eroavaisivatkin omistamme.

Hyvää ja lämpenevää viikonloppua!!


2 kommenttia:

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos