Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

tiistai 17. huhtikuuta 2018

Kuinka sinä voit?

Tiistai iltaa, mietin tässä että mistä sitä tänään postaisin...oikeastaan päätin sen kyllä jo aamulla. Keväällä puhutaan usein mielenterveydestä, koska kevään sanotaan olevan monille erityisen vaikeaa aikaa, mutta miksi?? Sanotaan, että voimakas vuodenaika saa synkissä vesissä seilaavat ihmiset entistä synkempiin mietteisiin, kun itse voi huonosti, ei kestä ympärille puhkeavaa vehreyttä,  kauneutta, valoa, lämpöä, iloa, naurua ja saattaa ahdistua vain entistä enemmän.


Tuntuu niin käsittämättömältä, että kun useimmat meistä "heräävät" talvihorroksestaan ensimmäisten kevärauringon säteiden lämmittäessä ja luonto ryöpsähtää kasvuun ja lämpö hyväilee ihoa, niin joillekin se onkin aivan liikaa ja mielessä alkaa myllertää, uuvuttaa ja musta-aukko tuntuu imaisevan ja kaikki tuntuu kaatuvan päälle. Mielenterveyspalveluihin on jonoa, jos edes on siinä kunnossa, että osaa, jaksaa ja ymmärtää hakea itselleen apua.


Mikä kumma ihmisiä sitten kuormittaa? Työelämä, toteutumattomat unelmat, parisuhteet, erilaiset vaatimukset, omat epäonnistumiset, riittämättömyyden tunteet ja monet, monet muut asiat. Kaikilla ei ole läheisiä ystäviä tai ylipäätään ketään kenelle avautua asiasta, vaan asiat kasaantuvat, suurenevat oman pään sisällä ja ongelmista ei tunnu löytyvän ulospääsyä. Mielenterveys, masennus ja alakulo ovat yhä edelleenkin puheenaiheita joista moni vaikenee, eikä uskalla tai kehtaa puhua.
Voi olla  että ulospäin nauravainen, pirteän oloinen, eloisa ihminen voikin oikesti voida todella pahoin.


Voiko toisen pahanolon jotenkin sitten aistia, pitäisikö olla joitakin merkkejä jotka tulisi huomata? Varmasti jokaisen sairastuneen tilanteet ovat kovin erilaisia. Jos ja kun huomaa joitakin merkkejä oireista,  tärkeintä olisi varmasti kuunnella, tarjota apua, olla tukena ja ohjata hakeutumaan vastaanotolle, missä ongelmiin saadaan perspektiiviä, keskusteluapua, tilanteen arvio ja mahdollisen lääkityksen, terapian ja/ tai hoidon tarpeen kartoitus.


Erilaisia hoitomuotoja on useita, työterveyslääkäri tms.tekee hoidon arvioinnin,  joskus, pelkkä keskustelu ammattilaisen kanssa voi olla riittävää,  toisinaan voidaan tarvita psykoterapiaa, psykologin tai psykiatrin vastaanotto käyntejä, lääkitystä tai sairaalan hoitojakso.


Kuka tahansa voi sairastua eri elämäntilanteissa ja silloin olisi tärkeää, että olisi joku joka kannattelisi, kun  itse ei jaksa. Milloin viimeksi olet kysynyt läheiseltä,  naapurilta, tuoreelta äidiltä, seniorikansalaiselta, ystävältä, tuttavalta, työ tai opiskelukaverilta: Miten sinä voit??


Pidetään huolta toisistamme!!

2 kommenttia:

  1. Hieno teksti ja tärkeää asiaa. :) Kun vain muistaisi kysellä ja olla läsnä läheisten arjessa enemmän, myös niiden jotka ovat matkojen takana.

    VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos