Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

maanantai 12. helmikuuta 2018

Tuulahdus kesää talven keskelle Kaisaniemessä

Viikonlopun toinen vierailukohteeni oli Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, jossa voi aistia hetken kesää talven keskellä. Tämä sydäntalvi ei  ehkä ole se paras aika vierailla puutarhalla, jos toivoo näkevänsä paljon kukkivia kasveja. Muutama "helmi" kuitenkin täyttää tuonkin  toiveen kukkivista lajeista. Puutarhalla pääset vierailemaan eri kasvillisuusvyöhykkeillä;  savannilla, sademetsässä, aavikolla ja lummehuoneessa.Kussakin huoneessa on kyseisen alueen ilmasto-olosuhteet; lämmintä, viileämpää tai kosteaa. Muutamia istuimia on myös sijoiteltuina huoneisiin, jos haluaa hetkiseksi istahtaa nauttimaan kyseisen huoneen tunnelmasta pidenpään tai vaikka lepuuttaa jalkojasi.
Kasvitieteellisen puutarhan vaiheetMuokkaa

Helsingin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan juuret ovat Turun akatemiankasvitieteellisessä puutarhassa, jonka professori Elias Tillandz perusti vuonna 1678. Puutarha oli tuolloin vasta pieni kaalitarha, jossa myös viljeltiin lääkeyrttejä. Tillandzin poismenon jälkeen puutarha jäi hoitamatta kunnes professori Pietari Kalm otti sen kunnostuksen vastuulleen. Puutarha nousi kukoistukseen Kalmin tuotua Pohjois-Amerikasta satoja hyötykasveja. Akatemian siirtyessä Helsinkiin vuonna 1828 puutarhalle varattiin Kaisaniemestä alue, joka oli aiemmin palvellut helsinkiläisten yhteislaitumena. Eläin- ja kasvitieteen professori Carl Reinhold Sahlberg alkoi rakentaa uutta puutarhaa, tukeutuen Turun palolta säästyneeseen laajaan yksityiskokoelmaansa. Suunnittelijaksi tilattiin Pietarin kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Franz Faldermann. Hänen suunnittelemansa puutarha jakautui kahteen osaan, säännöllisiin viljelypalstoihin ja puistomaiseen arboretum-alueeseen. Hän suunnitteli myös kasvihuonerakennukset, joista ensimmäinen valmistui 1832. Kasvitieteellisen puutarhan ensimmäisenä johtajana ja puuhamiehenä toimi Sahlberg, joka piti kunnianhimoisena tavoitteenaan kerätä sinne kaikki kotimaiset kasvit ja mahdollisimman paljon Suomen olosuhteissa viihtyviä ulkomaisia kasveja.


Puutarhan pihalla kasvoi tämä komea peikonpähkinä pensas


Koristeelliset metalliportaat sopivat tilaan erinomaisesti


Kasvihuoneen upea lasikatto tuo valoa tilaan

Eri huoneiden kosteutta ja lämpötilaa,  sekä valonmäärää oli säädelty juuri kyseisen huoneen lajien vaatimusten mukaiseksi.Lajikirjosta pystyi tunnistamaan tuttujakin kasveja, kaikkien kasvien kohdalla ei vain ollut suomen kielisiä nimiä, myrkylliset kasvit oli merkitty. Mielestäni paikalle olisi ollut kiva lisä vaikkapa, linnut, perhoset ja kalat,jotka mielestäni elävöittäisivät hienosti tiloja,  itse kasvihuone vaikutti paikoitellen jo jonkin verran elämää nähneeltä, jossa lienee myös osittain sen viehättävyys. Näin talvella ei päässyt tutustumaan aistipuutarhaan tai sammal ja jäkäläpuutarhaan, missä näkemään miten pienikin on kaunista. Alue on varmasti kokemisen arvoinen kesäaikaan, joten pitänee vierailla uudelleen myös silloin kohteessa:)

Banaanipuu


 Kahvipensas


Koliprikukka, monille tuttu Teneriffalta:)


Puuvilla


Tässä muutama mielenkiintoisin tuttavuus.

Lihansyöjäkasvi


Ötökät lehdellä? Ei ihan vaikka siltä näyttääkin...lliittyykö tämä jotenkin kasvin pölytykseen,?? jos joku tietää kuulisin mielelläni lisääPensamaisen puun juurista uutettavalla aineella on verisuonia supistava vaikutus. Rautamyrtti sisältää saponiineja, jotka sekä aktivoivat verisuonia että ehkäisevät tulehduksia


Kaikkien kuvaamieni kasvien nimiä ei ole tiedossani, koska suomenkielistä nimeä ei ollut mainittu.


Tämä toi mieleemme merenalaiset korallitPiikikäs kaveri, piikit pitää liian lähelle pyrkivät poissa!!


Ja sitten sokerina pohjalla, muutamia ihanuuksia...

Orkidea kaunotar


Roikkuva Saint Paulia
Kaunis jouluruusu


Lummehuoneen lumo


Tiikerilumme
Luonnon monimuotoisuus on kyllä huikea!!

Toivottavasti viihdyitte kanssani  Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa, kaikki tämän postauksen kuvat on kuvattu siellä.
2 kommenttia:

  1. Oih, ihana matka! En ole ikinä tuolla oikeasti käynyt, mutta nyt tuli kyllä melkoinen hinku päästä tuo kokemaan :) Kiitos tästä virtuaalimatkasta <3

    VastaaPoista
  2. Olepas hyvä vasvaan, kiva että innostuit, voisi olla vaikkapa kiva kesän retkikohde?

    VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos