Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Taide, kukka- ja kasviterapiaa

Tämän viikonlopun agendaan kuului ainakin taidetta, kukka-ja kasviterapiaa ja ystävät♡ Olimme päättäneet mennä Von Wrightin veljesten näyttelyyn Ateneumiin ja kenties myös kasvitieteelliseen puutarhaan, mikäli aika antaisi myöden. Muita suunnitelmia emme olleet viikonlopuksi tehneet, sillä vierailuihin  kuuluu aina paljon rentoa  yhdessäoleilua, ruokaa ja tekemistä sen mukaan miltä sattuu tuntumaan ja mitä mieleen juolahtaa.Siitä on hyvä viikonloppu tehty.

Lauantaina suuntasimme siis Ateneumille katsomaan Von Wrightin veljesten, Albert Edelfeltin, Hugo Strindbergin ja Akseli Gallen Kallelan ja muiden taiteilijoiden teoksia.

Ateneum-rakennus valmistui vuonna 1887. Aikaisemmin rakennuksessa sijaitsivat Ateneumin taidemuseon lisäksi myös Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulu (1848–1939), jonka nimi muuttui 1939 Suomen Taideakatemian kouluksi (vuodesta 1985 Kuvataideakatemia), sekä Taideteollinen korkeakoulu vuoteen 1982 asti.


ArkkitehtuuriMuokkaa


Carl Sjöstrandin veistämät Ateneumin julkisivun muotokuvat RafaelFeidias ja Donato Bramante.
Uusrenessanssia edustava Ateneum on rakenteeltaan symmetrinen. Sen fasadi on koristeltu veistoksin ja korkokuvin jotka sisältävät runsaasti symboliikkaa. Pääovien yläpuolella toisessa kerroksessa on kolmen taiteilijan, arkkitehti Donato Bramanten, taidemaalari Rafaelin ja kuvanveistäjä Feidiaan rintakuvat. Niiden yläpuolella kolmannessa kerroksessa on neljä päätykolmiota kannattelevaa naishahmoa eli karyatidia jotka symboloivat neljää taiteen klassista lajia: arkkitehtuuriamaalaustaidettakuvanveistoa ja musiikkia. Fasadi huipentuu päätykolmion veistosryhmään jossa Taiteen jumalatar siunaa eri taiteenalojen tuotteet. Kaikki nämä veistokset ovat Carl Sjöstrandin käsialaa.

Ateneumissa kierrellessään ei voi kuin ihailla maalareiden teoksia, mikä lahja onkaan  osata piirtää ja maalata! Monen teoksen kohdalla hämmästeli tyyliä,  aihetta, tekniikoita, värienkäyttöä  ja yksityiskohtia, aivan huikeita teoksia,  joidenkin teosten kohdalla oli vaikeata käsittää , että se on pensselillä aikaansaatu, eikä valokuva. Von Wrightin veljesten teokset ovat  Ateneumissa vielä psrp viikkoa esillä. Museon lauantain kävijämäärä, sekä ikäjakauma yllätti, nuoria lapsiperheitä, kedki-ikäisiä, ja varttuneenpaakin väkeä oli paikanpäällä melko runsaasti.
Vaikeata on nimetä isosta teos määrästä niitä itseäni eniten miellyttäviä, mutta tässä osa omia suosikkejani:

Akseli Gallen-Kallela; Poika ja varis

Albert Edelfelt: Leikkivät pojat


Ferdinand von  Wright: Koira, sekä taistelevat metsotVarsinkin tämä teos on uskomattoman hieno, jokaista valon taittoa, siveltimen vetoa ja yksityiskohtaa myöden! Ferdinand von Wrightin huikea teos!


Tässä maalauksessa oli maaginen valonhohde, joka ei valitettavasti välity tämän kuvan kautta.


Monen teoksen raamit ovat osa taideteoksen viehättävyyttä


Näin upeita yksityiskohtia löytyy raameista


Kun keskustaan oli tultu,  oli kiva piipahtaa museokäynnin jälkeen lasillisella, minulle ihka uudessa paikassa, aivan Ateneumin vieressä.

Huomatkaa niin trendikkäät kupariputkista ja lasitasoista tehdyt hyllyt


Tarjolla oli ihania pikkupurtavia; vuohenjuusto, rucola, bataatti leipänen oli herkkua:) 
Ja Narinkkatorilla pistäydyimme myös:
Kampin kappelissa, joka on Helsingin Kampissa Narinkkatorin laidalla sijaitseva kappeli. Se paljastettiin hupun alta 1. helmikuuta 2012. Kappeli kuuluu Helsingin designpääkaupunkivuoden hankkeisiin, ja sen on suunnitelllut arkkitehti Mikko SummanenArkkitehtitoimisto K2S:stä.


Huomenna jatketaan Kaisaniemen kasvitieteellisestä puutarhasta, mukavaa sunnuntai iltaa!!

5 kommenttia:

 1. Kauniit kuvat Ateneumista! Nuo taulujen kehykset ovat kyllä jo itsessään taideteoksia, niin upeita ne ovat :) Kivaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 2. Upeita kuvia. Vaikuttaa mukavalle reissulle <3 kivaa uutta viikkoa. Mukava päästä tänään Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan matkassasi :)

  VastaaPoista
 3. Ateneum on ihan lempipaikkojani Helsingissä. Museokortti on mennyt vanhaksi ja uutta ei taideta nyt ottaa, kun jäi viime vuonna käynnit niin vähäisiksi, että olisi päästy maksamalla joka käynti erikseen edullisemmaksi. Kivalta näyttää tuo viini-paikkakin.

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa ja näyttää ihanalta viikonlopulta! Ihailen suuresti sitä taitoa mikä ihmisillä on luoda upeita teoksia, oli ne mitä tahansa! Hyvältä näyttää myös nuo bataattileipäset, ihania pikkusuolaisia. Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos