Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Sananen valokuvataiteesta

Oletteko tutustuneet jo Helsingin Kaapelitehtaan valokuvataiteen museoon?

Suomen valokuvataiteen museo on valokuvan valtakunnallinen erikoismuseo, joka sijaitsee Helsingin Kaapelitehtaalla. Museon tehtävänä on edistää ja vaalia suomalaista valokuvataidetta ja valokuvakulttuuria.


7.2.–20.5.2018

Avajaiset ti 6.2. klo 18–20: Tuntuuko tutulta? – Valokuvia suomalaisesta arjesta

Miltä sinun arkesi tuntuu: aamuruuhkalta vai pitkiltä aamu-unilta, linjastolounaalta tai kaupasta ohimennen napatuilta eineksiltä? Vuonna 2016 kymmenen valokuvaajaa dokumentoi suomalaista arkea valitsemistaan näkökulmista. Lähtökohtana oli tutkia eriarvoistumiskehitystä suomalaisessa yhteiskunnassa. Osaan kuvien tarinoista voi olla helppo samaistua, osa tuntuu ehkä vieraammilta.Pakko myöntää etten ole itsekkään käynyt kyseisessä museossa, mutta onneksi näin tästä eilen mainoksen ja aijon kyllä jossainkohtaa käydä tutustumassa paikkaan. Ensi viikonloppuna on kuitenkin tarkoitus vierailla Ateneumissa katsomassa vihdoinkin Von Wrightin veljesten ja näyttely.


Mitä valokuvataide sitten oikeastaan on?
Valokuvataide on valokuvausta taiteellisena mediana. Kaikki valokuvat ovat visuaalistakulttuuria, mutta valokuvauksessa on sen alussa asti ollut pyrkimys myös taiteellisiin ilmaisuihin. Valokuvataide on yksi kuvataiteen ala.

Valokuvataiteen osa-alueet perustuvat ammattilaisten erikoistumiseen, järjestäytymiseen ja kuvien julkaisemisen käytäntöihin. Näin voidaan erotaa ainakin dokumenttikuvauskuvajournalismiluontokuvausmainoskuvausmaisemavalokuvausmuotokuvaus ja niin sanottu vapaa valokuvataide.

Meistä bloggareista varmasti jokainen kuvaa ainakin jonkun verran. Moni kuvaa bloginsa kuvat itse tai joku läheinen kuvaa ne, ammatikseen bloggaajilla saattaa olla apunaan ammattikuvaaja.Kuvaamisen kynnys on tänä päivänä madaltunut, kun kuvauksen mahdollistaa lähes jokaisen taskusta löytyvä puhelin, jossa on kamera. Kuvia jaetaan silmänräpäyksessä somessa ympäri maailmaa, kukin voi halutessaan jakaa ottamiaan kuvia eri somekanavissa ja muissa sähköisen median julkaisuissa.

Millainen on mielestäsi valokuva joka luetaan taiteeksi? Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, mutta mitä se kertoo? Kukin tulkitsee, kokee ja näkee kuvan omakohtaisesti. Samaa kuvaa katsovat aistivat kuvan hyvin eri tavoin, vaikka näkevätkin saman kuvan. Mielenkiintoista, eikö vaan?

Täällä satoi viime yönä ja tänään iltapäivään asti välillä melko sakeastikin lunta. Luonto on tosi kaunis valkeassa puvussaan, sydäntalvi on kaunis ♡


2 kommenttia:

  1. Nyt laitoit aiheen, josta en tajua mitään! Ei mitään ymmärrystä taiteesta! Siksi mä käyn todella harvoin jossain taidenäyttelyssäkin, tahtiin kerta kymmenessä vuodessa. Onneksi muut ymmärtää! :)

    VastaaPoista
  2. Valokuvaaminen on kyllä todella taiteen luomista..Ihailen sitä taitoa löytää kaunista ikuistettavaksi mikä kuvaajilla on..nähdä juuri oikeat kulmat, valot jne. Ihanaa kuvaa jöä vain haltioituneena tuijottamaan..niinkuin näitä sinun kuvia!! Aivan upeita❤ Leppoisia talvipäiviä❤

    VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos