Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Vinkkejä parempiin valokuviin

Pääkaupunkiseudulle taitaa tulla talvi?!?...tänään on nimittäin alkanut tupruttaa lunta ja näin alkuillasta maa on jo valkea ja lisää tulee kokoajan ja pyry on myös voimistunut. Mutta ei minun tarkoitukseni ollut tänään postata säästä, vaan ihan jostakin muusta... luin tänään artikkelin, joka käsitteli kuinkas muuten, kuin valokuvaamista ja nimenomaan lomakuvien ottamista, en tiedä mahtoiko teistä joku huomata kyseisen iltapäivälehden jutun?


Eli miten saada parempia matkakuvia? Useinhan reissussa tulee räpsittyä kuvia vähän sieltä ja täältä ja tietysti  nähtävyyksistä, rannoilta ja maisemista, mutta tuleeko kuvaamiseen kiinnitettyä sen enempää huomiota ja mietittyä kameran asetuksia ja säätöjä, taustoja, valon määrää tai edes tarkistettua kameransa asetuksia, vai tuleeko vaan lauottua hurja määrä sen kummempia miettimättä?


Monille edellämainitut otokset riittävät ihan mainiosti muistoksi kivasta lomasta, mutta entä jos vaatii tai haluaa lomakuviltaan hieman enemmän kuin vähän sinnepäin otettuja kuvia, jotka eivät laadullisesti ole ihan parasta A-ryhmää?

Ammattilaisen vinkit parempiin lomakuviin ja toki nämä pätevät parempiin kuviin ihan yleiselläkin tasolla;  Tutustu kameraasi, sen asetuksiin ja säätöihin. Kohteeseen kannattaa myös tutustua etukäteen, jotta tietää jo etukäteen mitä nähtävyyksiä , kohteita ja paikkoja siellä on, jotka haluaa ikuistaa, missä ne sijaitsevat, onko hotellilta kohteeseen pitkä matka, miten sinne on helpointa ja vaivattominta päästä,  tarvitaanko kohteen kuvaamiseen lupia? Joissakin kohteissa kuvaamiseen saatetaan vaatia nimittäin myös kuvauslupa.


Onnistuneeseen kuvaan ei vaadita huippu kuvauskalustoa, vaan ihan pokkarikamerallakin pärjää, jalusta on kuitenkin hyvä olla hämäräkuvauksessa, jotta kohinalta välttyy. Kannattaa myös miettiä onko esim. kadulla ihmisvilinässä järkevää yrittää kuvata pitkällä putkella, joka herättää heti ihmisten epäluulon ja huomion, vai olisiko helpompaa liikkua ihmisvilinässä pokkarin kanssa, huomiota sen kummemmin herättämättä? Usen järjestelmäkamera on kookas ja melkoisen painava kuljettas kohteesta toiseen, silloin voisi olla järkevää kuvata pokkarikameralla.


Sitten voidaan tietysti pohtia, että onko vaivan arvoista käyttää täydellisen kuvan saamiseksi valtavasti omaa ja mahdollisesti muidenkin aikaa, mikäli kuvaa varten on jouduttu tekemään vaikkapa erikoisjärjestelyjä? Onko aseteltu, "lavastettu" tilanne aito originaali elämys, josta kuva on otettu?

Millaisia ajatuksia tästä herää sinulle, millaisia lomakuvia sinä otat, millaisista kuvista pidät, oletko tarkka harkitsija, vai räpsitkö paljon ja rennolla otteella?


Viikko on mukavasti jo puolessavälissä, jospa huomenna pääsisi kuvaamaan vaikka niitä nietoksia!?

3 kommenttia:

  1. Loistavia vinkkejä! Minä olen kyllä sellainen räpsijä:) Tässä bloggailessa olen kyllä havahtunut siihen että pitäisi alkaa suunnittelemaan kameran ostoa:) Nuo sinun kuvat on kyllä upeita♥ Luonnossa on niin paljon kaunista kuvattavaa! Mukavaa viikonjatkoa♥

    VastaaPoista
  2. Hyviä vinkkejä. Itse harrastelen räpsyjä :D Upeita kuvia olet ottanut jälleen <3 Kivaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos