Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

lauantai 13. tammikuuta 2018

Nuutti vie joulun

Hyvä Tuomas joulun tuo, paha Nuutti pois vie! Tänään on Nuutinnpäivä ja joulukausi päättyy, saattavat jossakin päin Nuuttipukitkin kierrellä vielä jouluherkkujen toivossa:) Muistan isäni kertoneen, että hänen lapsuudessaan Loimaalla, Varsinais-Suomessa pelottavan näköinen Nuuttipukki oli heilläkin vieraillut.

Pelottavasta perinteestä lasten karnevaaliksi

Nuuttipukkiperinne on rantautunut Suomeen Ruotsista. Nuutinpäivä on ollut nykyisellä paikallaan vuodesta 1708 lähtien.
Kansanperinne on muuttunut vuosien saatossa. Sotien jälkeen lapset jatkoivat nuuttipukkiperinnettä. Nuutinpäivänä lapset puketuvat erilaisiin fantasia- ja naamiaisasuihin. Ennen vanhaan nuoret miehet pitivät perinnettä yllä.
- Se oli silloin ennen jopa hieman pelottavaakin. Nuuttipukki oli pukeutunut vanhaan käännettyyn turkkiin. Pukilla oli sarvet ja tuohinaamari päässä. Nuuttipukit pitivät kovaa meteliä ja kiersivät talosta taloon olutta hakemassa. Vaikka heitä pelättiin, ei heitä kuitenkaan voitu jättää päästämättä sisälle. Se olisi ollut talolle huono juttu, jos olisi levinnyt tieto, että määrättyyn taloon ei nuuttipukkeja päästetä sisälle.
Nuutinpäivä päättää 20 päivää kestävän joulurauhan ajan. Joulukuusi viedään pois ja joulukoristeet korjataan pois. Toivotaan, että nuuttipukkiperinne säilyy eikä jää esimerkiksi pääsiäisen jalkoihin.Vieläkö teiltä löytyy joulukoristeita? Nyt olisi jo aika raaskia pakata ne taas säilytykseen ja odottelemaan ensi joulua.
- Tällainen paikallinen Nuuttipukki perinne on hieno ja hauska. Perinnettä on yritetty elvyttää esimerkiksi päiväkotien kautta. Olisiko kiva, jos ovikello soisi ja sieltä tulisi nuuttipukki??

Toisinaan  postaus syntyy todella vaivattomasti, mutta aina niin ei käy...eilen otin  jo työmatkalla ensimmäiset kuvat aamuhämärässä työmatkallani ja suunnittelin laittavani ne eiliseen postaukseen, jota ei sitten tullutkaan tehtyä. Aina ei vaan saa aikaiseksi sitä mitä oli aikonut:)  Minä nimittäin taisin hyggeillä eilisen illan,  tulin kotiin kirjaston.. ?..no joo ja R-kioskin kautta, sen jälkeen otin (taaskin) päikkärit ja loppuillan lueskelin ja katselin tv:tä, skippasin jopa saunan, mitä ei usein tapahdu!!Että semmonen perjantai ilta, ei hullumpi lainkaan.


Tammikuinen luonto näyttää tältä


Tänään ajattelin piipahtaa pitkähköstä aikaa kirpparilla, katsotaan tuleeko käynnistä hitti vai huti? Mielessä pyörii ajatus myös kuvaamisesta,  viime viikonlopun aurinkoinen keli soi siihen loistavan mahdollisuuden, tänään taitaa olla pilvinen päivä, joten katsotaan karttuuko kuvasaldo?


Kyllä on karttunut päivän harmaasta yleisilmeestä huolimatta olen ollut tänään kahdesti kuvaamassa. Ennen kirpparilla käyntiä kävin ottamassa lähistöllä olevilla kallioilla jääkuvia ja vielä myöhemmin kävin vähän metsässä ja vielä uudestaan kuvaamassa kallioiden jäämuodostelmia, niin hienoja ne vaan ovat!
Iloista Nuutinpäivää!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos