Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

perjantai 5. tammikuuta 2018

Loppiaisviikonloppu

Takana lyhyt viikko ja voi miten tätä viikonloppua siltikin odotti, säätilaan on luvattu muutosta sunnuntaina... niin on kyllä luvattu useana muunakin päivänä ja kuitenkin edelleenkin on pimeää ja joka päivä myös sataa vettä, toivon todella, että tähän tulee odotettu ja toivottu muutos sunnuntaina. Meillä ei enää seiso kuusi permannolla ja kohta on jo siivottu kaikki koristeetkin laatikoihin odottamaan ensi joulua, usein loppiaisena tulee siivottua joulu pois, tosin olen tunnelmoinut joinakin vuosina Nuuttiinkin asti:) Kuusenkin olen pitänyt pitkään, ainakin niinä vuosina kun se on alkanut kukkia. Jouluvalot saavat vielä olla ja muutamat joululiinat, sekä kynttilät. Joko teillä on joulu siivottu, vai odotatteko Nuutinpäivään asti?

Minä olen kunnostautunut tällä viikolla syömällä konvehteja ja joululeivonnaisia jokaisessa sopivassa välissä:) täytyyhän niistä eroon päästä! Loppiainen ja Nuutinpäivä sopivat erinomaisesti vielä jouluherkkujen syöntiin ja eikös vanha kansa sanokkin, että sitten alkaa reikäleivät ja härkäviikot eli joulun yltäkylläisten syöminkien jälkeen on aika palata taas ruotuun.

Helsingissä alkaa myös tänä viikonloppuna taas Lux Helsinki valotapahtuma 6-10.1-2018. Monet ravintolat ovat myös mukana tapahtumassa.

.
Vuoden 2018 teokset ja reitti


1. Espan puisto, Runebergin patsaan ympärillä

Lux Helsingin reitin avaa Esplanadin puistoon, J. L. Runerbergin muistomerkin ympärille rakentuva pienten valoteosten sarja Mikrogalleria. Useiden taiteilijoiden yhteisgalleriassa nähdään monipuolisesti video-, valo- ja käsitetaidetta. Kohteessa pääsee esimerkiksi kurkistamaan, miltä näyttää purkkiin säilötty auringonlaskun valo. Festivaalin historian suurin lampputeos jäi järjestäjän mukaan budjettisyistä tänä vuonna toteuttamatta.

2. Subliminal (Rikhardinkatu 3)

"Subliminal on teos, joka käsittelee tilan havainnointia ja sen hallintaa. Abstraktit geometriset, merikontin sisään avautuvat simuloidut kolmiulotteiset tilat yhdistyvät tekoälyn tuottamaan, hyperkaupallisesti koulutettuun piilotajunnalliseen datavirtaan”, kuvailee teoksen takana vaikuttavan kollektiivin Joonas Toivonen. Tamperelainen SWÄG -kollektiivi on toimintansa aikana järjestänyt satoja elektronisen musiikin ja visuaalisen taiteen tapahtumia.

3. Erottajan paloasema, Korkeavuorenkatu 26

Lux Arkkitehtuuri -sarjassa uudessa valossa nähdään arkkitehtuuriltaan upea Erottajan paloasema. Suomen kauneimmaksi paloasemaksi tituleerattu 1891 valmistunut korkea paloasema-rakennus valaistaan näyttävästi arvoiseensa loistoon. Sarjassa on aiemmin nähty Ateneum (2016) ja Kauppatorin julkisivut (2017).

4. Flower Lux Galleria G, Pieni Roobertinkatu 10

Valokuvaaja Irmeli Huhtala on kiinnistunut kuvankäsittelyn mahdollisuuksista ja negatiivifilmin paljastavien kontrastien esiintuomisesta. Huhtala tunnetaan runsaasti keskustelua herättäneestä näyttelystään Koti etsii ihmistä – romanikuvat mainoksissa, jonka kuvissa alkuperäiset mallit korvattiin romaneilla.

5. LyhtypuistoKoulupuistikko (Ratakatu)

Lux Helsingin klassikkoteos Lyhtypuisto valaisee tänä vuonna Koulupuistikon. Oppilastöinä syntyneet sadat uniikit lyhdyt takaavat unenomaisen ja maagisen tunnelman. Lyhtypuiston toteuttavat Aalto Yliopisto, Aleksis Kiven peruskoulu, Kallion lukio ja Helsingin kuvataidelukio.Teoksessa käytettyjä materiaaleja ovat mm. tyhjät juomapullot, tylli, cd-kotelot ja lasipurkit.

6. Ajan rooli, Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon sisäpiha

Janne Ahola herättää Arkkitehtuurimuseon sisäpihan julkisivun eloon hyödyntämällä teoksessaan ns. videomäppäystekniikkaa. Projection mappingissa eli videomäppäyksessä luodaan projisoitavan valon avulla illuusiomaailmaa rakennuksen julkisivuun. Näin rakennus saa hetkeksi uuden identiteetin ja persoonan.

7. Ultraviolet Gallery, Kasarmikatu 26

Kasarmikadulle nousee UV-valomaaleilla maalattu graffitikontti Ultraviolet Gallery. Teoksessa fluoresoivat materiaalit saavat kuvat hehkumaan ultraviolettivalossa. Graffititeoksen toteuttaa kuusi kotimaisen graffitimaailman huippunimeä, ja sen kuraattorina toimii video- ja graffititaiteilija Sellekhanks.

8. My light is your light…, Kasarmitori

Kasarmitorilla nähdään palestiinalais-libanonilaisen taiteilijan alaa minawinkansainvälisesti arvostettu minimalistinen neonvaloteos pakomatkalla vaeltavasta pakolaisperheestä. Teos on koskettavan ajankohtainen ja se pakottaa katsojan sodan ja pakolaiskeskustelun ytimeen. Se myös muistuttaa sodan seurauksista: pakolaisista, kärsimyksestä ja kodittomuudesta.

“my light is your light… on kunnianosoitus jokaiselle, joka on joutunut jättämään kotinsa”, alaa minawi kertoo.

9. Sugar Cube, Espan lava

Esplanadin pimeyttä valaisemaan nousee suomalaisen kuvataiteilija ja valosuunnittelija Tülay Schakirin teos, joka nimensä mukaan sokeripalaa muistuttava väreillä ja heijastuksilla kuorrutettu valkoinen kuutio. Schakir on tehnyt valosuunnittelua etenkin tanssiteoksiin ja arkkitehtuurikohteisiin.

10. Dark Ideas, Sofiankatu, kulku Pohjois-Esplanadin puolelta

Dark Ideas -julkisivuvalaistuksessa käytetään kahtakymmentä vanhaa piirtoheitintä. Teos valaisee Sofiankadun Lars Sonckin suunnitteleman fasadiin. Dark Ideas on brittiläisen Duncan Matthewsin käsialaa. Matthews ihastui Sofiankatu 4:n arkkitehtuuriin, seinän moniin yksityiskohtiin ja seinästä työntyviin parvekkeisiin.

11. Konstellaatio, Tuomiokirkko / Senaatintori

Konstellaatio -teos maalaa valoteoksiin kuin luodun vitivalkoisen Tuomiokirkon.Videomäppäyksen pioneeri Unkarilainen László Bordos on tehnyt kansainvälisen uran. Tuomiokirkko muuntautuu Bordosin käsissä henkeäsalpaavaksi projisointipinnaksi. Tuomiokirkon pintaa ja arkkitehtuuria hyödyntävä teos on saanut inspiraationsa 2017 edesmenneen eletronisen musiikin pioneerin, Mika Vainion Konstellaatio-albumista. Vainion äänimaisemat ovat innoittaneet digitaalisia taiteilijoita ympäri maailmaa. Bordos ja Lux Helsinki omistavat teoksen Mika Vainion muistolle.Kymmenillä säädettävillä valoilla ja stroboskoopeilla operoiva taiteilija tuo valoteokseen oikeaa ja virtuaalista valoa.

“Minulla on tunneside Helsingin upeaan Tuomiokirkkoon, ja on kunnia tulla kutsutuksi tekemään valoteos Lux Helsinkiin. Olen opiskellut ja opettanut Suomessa puoli vuotta, minkä tähden minulla on henkilökohtaisia muistoja suomalaisista ja suomalaisesta kulttuurista. Toivon, että työni toisi valoa festivaalin kävijöille.” kertoo Bordos.

-----------------------


Festivaalin järjestää Helsingin kaupunki. 

Kuvat: Jussi Hellsten ja Lauri Rotko

www.luxhelsinki.fi

https://www.facebook.com/luxhelsinki/
***

The Light Festival Lux Helsinki will offer inspiring light artworks and a festival atmosphere at the darkest time of the year, from Sunday to Wednesday, 6 to 10 January 2018. The festival will be accompanied by the “Lux In” light art exhibition at Cable Factory from 1 to 10 January 2018.

The Lux Helsinki festival is organised by the City of Helsinki.

www.luxhelsinki.fi/en

Hyvää Loppiaisviikonloppua!!

1 kommentti:

  1. Meillä on pääsääntöisesti joulu jo siivoiltu pois. Muutamat kyntteliköt on jääneet vielä. Joutaisvat nekin jo pois, kun ei kuitenkaan niitä tule polteltua enää. Konvehteja täälläkin on mussutettu suu marrillaan :D Mukavaa viikonloppua :)

    VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos