Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Päivät pidentyvät

Vuoden lyhin päivä on huomenna, on siis talvipäivänseisaus ja päivät alkavat siitä pidentyä, kyllä!

Vietämme huomenna vuoden pimeintä päivää, sillä talvipäivänseisaus osuu tänä vuonna torstaille  21. joulukuuta.
Tällöin pohjoisella pallonpuoliskolla yö on pisimmillään ja päivä lyhimmillään. Aurinko on Kauriin kääntöpiirillä ja samaan aikaan eteläisellä pallonpuoliskolla on kesäpäivänseisaus.
Etelä-Suomessa joulukuussa pimeää aikaa on enimmillään yli 14 tuntia vuorokaudessa. Utsjoella aurinko ei nouse joulukuussa ollenkaan. Pohjoisessa vallitsee kaamos, Nuorgamissa aurinko ei nouse horisontin yläpuolella kahteen kuukauteen, Sodankylässä kaamos kestää enää neljä päivää.


Tämä kuva on otettuLoviisan joulukoteihin tutustumis retkellä ja oli yhden joulukoti perheen kotona oleva tila.
Perhe oli lomamatkoillaan ihastunut tällaiseen tyyliin ja halusivat luoda kotiinsa tällaisen rauhallisen tilan myös, tykkään♡

Talvipäivänseisauksen jälkeen päivien valoisa aika alkaa pidentyä. Aluksi valo lisääntyy vain viisi minuuttia viikottain. Kevään edetessä päivän pidentyminen nopeutuu ja kevätpäiväntasauksen tienoilla 21.3. päivä pitenee Etelä-Suomessa jo 6 minuuttia vuorokaudessa.
Talvipäivänseisauksen päivänä on juhlittu monissa kulttuureissa aikojen saatossa. Roomalaiset juhlivat keskitalvea Saturnalia-juhlassa, jota vietettiin Saturnus-jumalan kunniaksi. 350-luvulla kristillinen joulu sijoitettiin muinaisen roomalaisen kalenterin talvipäivänseisauksen päivälle, jolloin Roomassa oli juhlittu Sol Invictuksen päivää.
Muinaisten germaanisten kansojen talvijuhlaa yulea vietettiin kuukalenterin mukaan vaihtelevasti joulukuun alun ja tammikuun alun välillä. Suomen joulu-sana juontaa juurensa tästä keskitalven juhlan muinaisesta nimestä. Kristinuskon levittyä pohjolaan yule yhdistettiin kristilliseen jouluun, jolloin juhlitaan Jeesuksen syntymää.

Tämä kuva on samaisen  Loviisalais kodin itämaisen estetiikan ja rauhoittumisen ilmentymä, kauniina asetelmana lipaston päälle koottuna.


Uskon, että meistä useimmat ottavat ilolla vastaan, sen että pimeä alkaa hitaasti, mutta sitäkin varmemmin väistyä valon tieltä. Tänä vuonna marraskuu oli tilastollisestikin ennätys pimeä,  synkkä ja märkä!! Etelä -Suomessa ei ole montaa talvista päivää nähty, muutama kunnon lumipyry ja sitä seuraava vesiloska,  sellainen on talvi täällä oikeastaan tähän saakka ollut. Plussa asteita likipitäen joka päivä tai juuri ja juuri pakkasella.

Mutta ainakin vähitellen nyt siis alkaa päivä pidentymään, eihän sitä heti huomaa, mutta aikaa myöden. Itse odotan jo tosi paljon joulun vapaita, kuten eilen kirjoittelinkin, niin loppu vuosi on juuri ennen joulua töissä hektistä, niin tänäänkin. Onneksi omat jouluvalmistelut ovat hyvällä mallilla, virtaa ei ihan kauheasti työpäivän jälkeen enää löydy...paitsi jos olisi löydyttävä:) Huomenna on vielä hoidettava loput ostokset ja sitten voi alkaa pikku hiljaa "laskeutumaan" joulumoodiin.Mitenkäs teillä , joko jouluspiritti alkaa vallata mielennja mietteet?

☆Mielenrauhaa joulun odotukseen☆

3 kommenttia:

  1. Jeeee! Mahtavaa. Sormet alkaakin jo syyhyämään, jotta pääsisi multahommiin. Päivän piteneminen on aina yksi askel sitä kohti. Voi tulla piiiiitkä talvi, kun nyt jo höyryttää ;) khih.

    VastaaPoista
  2. Oi olipas hienoja kuvia ja ihana tuo itämainen tunnelma. Tuossa kyllä kelpaisi istuskella ja vaikka siemaista kupposen kahvia:) Leppoisaa joulun odottelua sinne ja Mukavaa jouluviikkoa♥

    VastaaPoista
  3. Jes, ihan mainiota, että valon määrä alkaa hiljalleen kasvaa :)

    VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos