Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Vuoden toiseksi viimeinen

Mukavaa marraskuun alkua vaan kaikille, vuosi alkaa lähentyä loppuaan. Tutkin vähän kuukausien nimien alkuperää ja täytyy nyt kyllä totuuden nimissä sanoa, että eipä imartele tuo kuukauden nimi: marraskuu yhtään tätä vuoden toiseksi viimeisintä kuukautta!!


Suomi on harvoja kieliä, jossa on omakieliset kuukausien nimet. Muissa kielissä kautta linjan on latinan mukaiset nimet. Jopa sukulaiskielemme viro on hylännyt omat kuukausien nimet ja ottanut samat nimet kuin muissakin kielissä.

Marraskuu
Marraskuu on kuoleman kuukausi, maa on martaana. Marras kuuluu samaan sanaperheeseen kuin mm. muinaisintian marta, joka tarkoittaa kuolevaa ihmistä, latinan mors ja ranskan mort=kuolema.


Ja sanotaanhan sitä laulussakin, että voi marraskuu viedä yksinäisen miehen ja varmasti naisenkin:)...

Loka-marraskuun vaihteeseen osuu myös Halloween, jonka perinteet juontavat juurensa kekristä; sadonkorjuujuhlasta:

Sadonkorjuun juhlinta on maanviljelyskulttuureiden vanhinta kalendaariperinnettä. Maatalouteen liittyvä vuodenkierto ja maailmankuva on yhdistänyt aikoinaan koko Eurooppaa. Sadonkorjuun ja vuoden vaihteen juhlaa on vietty syksyisin eri puolilla Eurooppaa oletettavasti jo vasarakirveskulttuurin aikaan. Amerikkaan irlantilaisten siirtolaisten mukana kulkeutuneella halloweenillä ja suomalaisella kekrillä on siten samat, yhteiseurooppalaiset juuret. Nimi halloween (All Hallows Eve) kertoo siitä, kuinka syksyinen sadonkorjuujuhla usein sulautui kristillisellä ajalla yhteen pyhäinmiestenpäivän kanssa. Halloweenin varhaisin kerrostuma on kelttiläinen sadonkorjuu- ja uuden vuoden juhla, samhain. Halloweenista tutut kurpitsalyhty, ”karkkia tai kepponen”, naamioituminen ja kummitukset liittyvät eurooppalaiseen vuosituhansia vanhaan syysjuhlaperinteeseen, ja niillä on vastineensa myös kekrinvietossa.Jotta tämä postaus ei menisi ihan kokonaan synkistelyksi, niin huomasin eilen illalla pilvien raosta kuun ja tänään se näkyi jo paremmin, että ei tämä nyt ihan synkistelyksi mene. Ensi kuussa alkaakin sitten jo vähän helpottaa, alkaa joulun odotus ja valmistelut:)

Mutta pari sanaa vielä Halloweeenista...pukeutuneet lapset kiertelevät meilläkin ovelta ovelle. Käytiinkös teillä muuten oven takana karkkia tai kepposta kyselemässä? Meidän pihalla ei näkynyt ketään. Monet järjestävät halloween teemaisia juhlia ja lehdet ja netti pursuavat mitä upeampia ideoita ja ohjeita.Jos  synkeän marraskuun alku ahdistaa,  kannattaa nyt ainakin kohdistaa katse kohti kuuta ja vaikka ulvoa, jos siltä tuntuu... ?.!!


9 kommenttia:

 1. En haikaile marraskuun perään. Se on sellainen vähän ikävä välikuukausi ennen joulukuuta, jossa sentään on sitä joulun odotusta ja yhtä juhlaa!! Kyllä se kestetään kuten ennenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin niin, kyllä se siinä menee marraskuukin, ja sitten tosiaankin ihana joulukuu jo koittaakin.

   Poista
 2. Minä jouduinkin olemaan koko päivän töissä, ettei yhtään tiedä vaikka pieniä karkki-keppostelijoita olisikin oven takana käynyt:) Minä oikeastaan pidän marraskuustakin..se on vähän sellainen joulunodotuksen nostatus kuukausi:) Leppoisaa alkanutta marraskuuta❤

  VastaaPoista
 3. Totta, kyllähän se joulu jo marraskuussa alkaa hiipiä mieleen:)

  VastaaPoista
 4. Joulun odotus alkaa täälläkin jo olemaan mielessä.:) Kauniit kuvat! Kiva, että löysin blogisi, jäin samantien lukijaksi. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan, kiva että löysit blogini;)Mukavaa loppuviikkoa sinullekkin!! Tutustun myös sinun blogiisi.

   Poista
 5. AUUUUuuuuuuuuuuuuuuuu! On tosiaan upea tuo täysi kuu <3
  Meillä ei käynyt keppostelijoita. Edellisessä kodissa joka vuosi aina muutama kävi.
  Oli mielenkiintoista lukea marraskuun nimen tarina!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos