Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Pukkaako adventtistressiä?


Vaikka marraskuu lienee kuukausista se pimein ja ankein, niin siinä on kuitenkin jo lupaus joulusta, nyt kun jouluun on noin kuukausi aikaa, alkaa mieleen yhä enemmän putkahdella asioita ja ideoita jouluun liityyvistä hoidettavista töistä ja puuhista. Olen jo useampana vuotena noudattanut periaatetta,  että se tehdään jouluvalmisteluina, mikä tuntuu mielekkäältä ja joista pitää ja kaiken muun voi karsia hyvillä mielin pois!
Jouluun liittyy valtavasti odotuksia ja joillakuilla jopa paineita ja heillä juuri on tapana ahmia tekolistalleen  järjetön ja täysin epärealistinen  määrä puuhaa joulua varten, miksi ihmeessä?? Kaikkea ei ole pakko tehdä itse, eikä tehdä muutenkaan...kaupastakin voi ostaa osan, pyytää apua jouluvalmisteluihin, sillä kyllähän se juhla luodaan yhdessä, ei voi olla niin, että yksi"raataa"yötä myöden ja muut vain nauttivat tunnelmasta ja tarjouluista, puti puhtaksi jynssätyssä ja koristellussa kodissa.


Meistä monet leipovat ja valmistavat ainakin osan joulun tarjottavista itse ja tämä kaikki vie aikaa ja vähän voimiakin...varsinkin jos asiaan suhtautuu liian ryppyotsaisesti, siitäkin voi nauttia. Toinen isohko rupeama saattaa olla lahjojen hankinta, jos sellaisia on tapana hankkia tai valmistaa itse. Mitäpä, jos tänä vuonna suunnittelisitkin ne asiat jotka haluat saada tehdyksi  jo hyvissä ajoin ja etenisit kohti aattoa sen mukaisessa järjestyksessä? Suosittelen lämpimästi tätä toimintamallia, sillä ainakin itse olen todennut sen kohdallani hyvin toimivaksi. Äläkä tee itsellesi loputonta työlistaa, keskity olennaisimpiin ja harkitse onko muistiin kirjaamasi asia välttämätön jouluusi/nne liittyen?


Joulunaika alkaa noin viikko ennen  adventtia, on joulukatujen/ikkunoiden  avajaisia ja joulumyyjäiset alkavat, kirkoissa alkaa soida kauneimmat joululaulut ja kauppakeskusten katkeamattomat ruuhkat saavuttavat huippunsa.Kannattaa annostella omien  valmisteluidensa väliin sopivissa määrin myös nautiskelua, käymällä kävelyllä joulutoreilla, istahtaa laulamaan kauneimpia joululauluja, tavata ystäviään vaikkapa glögimukillisen äärellä tai piipahtaa myyjäisissä.Joulu voi alkaa ahdistamaan jos siihen suhtautuu stressaten, pohtimalla mitä kaikkea vielä puuttuu tekemättä ja kuinka paljon täydellisen jouluidyllinen tekemiseen kuluukaan rahaa voimien lisäksi. Ja jos rahaa ei ole, on vuoden suurimmasta kulutusjuhlasta nauru kaukana. Sillä jonkun verran joulu toki vie myös rahaa.Jo jouluruokiin saa uppoamaan sievoisen summan, usein kotiin hankitaan sisustukseen jotakin uutta,  koristeita tai uusia tekstiileitä, jos perheessä tai lähipiirissä on lapsia toki hekin odottavat lahjoja  on opetttajat, päiväkodin tädit ja harrastusten vetäjät, joita kaikkia on tapana myös jouluisin muistaa. Joulukuusi ja joulukukatkin lisäävät jo ennestään paisunutta budjettia.


Joillakin joulu on paikasta toiseen syöksymistä, pitäisi ehtiä sinne ja tänne, kutsuja satelee syömään ja kahvittelemaan, joillekuille uusperheen joulujen yhteen sovittaminen voi tuottaa päänvaivaa. Jotkut murtavat vuosittaiset jouluperinteet ja ilmoittavat sukulaisilleen viettävänsä joulunsa keskenään ja kaukana vesi/räntäsateista palmujen katveessa, ja sekös ei sitten sovi alkuunkaan kaikille!!

Vaikka jokaisen tulisi voida viettää oma joulunsa juuri niin  kuin itse haluaa. Joulukuussa on lisäksi pikkujouluja, päiväkotien-ja koulujen joulujuhlia jonne tietysti pitäisi myös ennättää käymään ja joulumyyjäisiinkin pitäisi vielä pyöräyttää tortut tai piparkakkutalo yhteisen hyvän vuoksi. Joko adventtistressi alkaa nostaa päätään??


Jos ilmeesi on  kireä, hikikarpalot tuppaavat kohoamaan otsallesi ja vastaat sinulle esitettyihin kysymyksiin jouluun liittyen lähes itku kurkussa, hampaitasi kiristellen olet mitä luultavimmin jo potemassa adventtistressiä, hellitäpäs nutturaasi, sytytä kynttilä, ota mukillinen glögiä ja katsele kynttilän liekin lepatusta ja hengittele syvään  ja rauhallisesti, keskity hetkeen...huomasitko miten stressitasosi laskee ja näet asiat jo hieman toisin, kuin hetki sitten? Opettele löysäämään ja usko jo: Useissa asioissa, riittävästi on kylliksi♡


Tee itsellesi ja läheisillesi stressitön joulu, mieti mikä ihan oikeasti on joulussasi tärkeintä ja mitä se vaatii juuri teidän perheeltänne? Keskity olennaiseen ja nauti. 
Kuulostaa niin kovin yksinkertaiselta, eikö vaan? Toteutus voi  ollakin sitten jo vähän haastavampaa, mutta vaivan arvoista. Totutuista toimintamalleista kun on niin kovin vaikeata toisinaan irrottautua.


Eilen olisi ollut sään puolesta mahdollisuus saada kuvattuakin, otin aamulla nämä postauksen kuvat ja sitten oltiinkin jo nopeasti iltapäivässä ja valo loppui neljän tienoilla, kuin seinään ja maisema muuttui mustaksi.Terassille laitettiin tänä vuonna jouluvalot nyt viikkoa ennen 1.adventtia, koska lunta ei juurikaan ole ja pimeys on niin synkkää, joten valoa pimeyteen:)

Sunnuntait kaikille!!

4 kommenttia:

 1. Olet oikeassa, tulee jo joulu ilman stressiäkin. Meille on aina joulu löytänyt, vaikka en ole koskaan kaappeja siivoillut sitä ennen, enkä leiponut paljoakaan, ruuatkin olen ostanut pääosin valmiina, villakoirat ovat välillä pyörineet jaloissa, enkä ole edes vieraillut sukulaisilla :D

  VastaaPoista
 2. Mä vedän helpolla. Siivous on sellainen päivän pikasiivous juuri ennen aattoa. Lapset aikuisia, rahaa lahjaksi, koska sitä toivovat! Leivon kyllä alkaen tästä päivästä lähes joka viikonloppu, mutta on sekin vähentynyt hurjasti. Ruokaan menee tuplasti rahaa kun normisti esimerkiksi viikonloppuna, mutta minkäs tekee. Kuusi ja joulukukat tuovat tunnelmaa. Onneksi on joulu!

  VastaaPoista
 3. Hyviä vinkkejä ja ihanat kuvat♥ Minä en ole koskaan joulua stressanut, hiljakseen laittelen sen mitä kerkiän töiden välissä, lahjojen hankintaa voisi tehdä vaikka pitkin vuotta mutta niistäkään en mitään stressiä ota:) Pidän kovasti joulusta ja kaikesta siitä hössötyksestä.. Leppoisaa päivää♥

  VastaaPoista
 4. Viisaita sanoja! Joulussa ja pian alkavassa adventtiajassa on paljon erilaisia stressaavia tekijöitä, mutta tuo olennaiseen keskittyminen helpottaa :) Kivaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos