Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Pari vinkkiä kuvaamiseen sadesäällä

Käykö teille niin, että kun syksy saapuu innostus kuvaamiseen alkaa hiipumaan? Jääkö kamerasi hyllyn reunalle pölyyntymään tai kameralaukun kätköihin odottelemaan lämpöä, valoa ja aurinkoa? Myönnettäköön, että on toki mieluisampaa käydä kuvailemassa kivalla säällä, kuin syyssateissa ja tuulissa, mutta muuten kovan kirkkaan kesävalon vastapainoksi harmaa kuvausvalo ja syksyinen sääkään ei haittaa, ja syksyssä on oma taikansa, värinsä ja tunnelmansa, ehkä jopa ripaus jotakin haikeutta menneestä kesästä? Ja eihän syksyisin koko ajan sada, valoisan ajan määrä tosin vähenee.Milloin sitten syksyisin kannattaa lähteä kuvailemaan? Käytännössä toki silloin, kun vettä ei tule ihan kaatamalla,  ihan jo kuvauskalustonkin kannalta se on järkevintä. On olemassa kameroiden sadesuojia, mutta linssit höyrystyvät helposti ja sade ja kosteus kylmettää sormet viileässä syyskelissä nopeasti, eikä kuvaaminen välttämättä jaksa innostaa, eikä tunnu mielekkäältä. Kun syksyllä lähtee kuvailemaan kannattaa kerrata vähän oman tutun kameransakin säätöjä ja asetuksia, jotta saa onnistuneita kuvia, huomioida ainakin se valonnpuute, jottei kuvista tule liian pimeitä. Kokeilemalla eri asetuksia löytää itselleen juuri ne, joita käyttämällä saa kuvistaan mieluisia.
Valo on luontokuvauksessa vähintäänkin yhtä tärkeä elementti, kuin se varsinainen kuvauskohdekkin.Ohessa pari vinkkiä digi-kuva.fi sivustolta, pisaroiden ja sateen kuvaamiseen:

Hyödynnä sivuvaloa

Vaikka sateella on yleensä harmaata, käy silti joskus niin, että aurinko näyttäytyy sateessa hetkittäin.
Jos kuvaaja kuvaa selin aurinkoon eli myötävaloon, hän saattaa saada vangittua sateenkaaren.
Mutta jos hän kääntyy 90 asteen kulmaan aurinkoon nähden eli kuvaa sivuvaloon, joka korostaa pintarakenteita ja kuvioita, toistuu myös sade upeana kuvissa – kenties parhaan puolensa näyttäen.

Pysäytä pisarat ilmaan

Valitse kamerasta manuaalitarkennus ja tarkenna (käsin) haluamallesi etäisyydelle niin, että sade erottuu kuvassa hyvin – mieluusti tummaa taustaa vasten.
Valitse tarkennuspiste kuitenkin niin, että se on huomattavasti lähempänä kameraa kuin taustaa. Käytä suurta himmenninaukkoa, jopa F1,8:aa, sekä riittävän suurta ISO-herkkyyttä, jotta voisit kuvata vähintään 1/1000 sekunnin suljinajalla tai mieluummin lyhemmällä.
Sadepisarat, jotka osuvat juuri tarkennuspisteen kohdalle, näkyvät kuvassa ilmaan pysähtyneinä ja tarkkoina taustaansa vasten.

Odotan itse oikeastaan innolla luonnon värimaailman muuttumista, mikäli saamme tänä syksynä upean ruskan. Blogeissa on vilahdellut jo upeita kuvia erikoisista syyssienistä, kiva seurailla mitä kaikkea kaunista kuvattavaa syksyisin löytyy...

2 kommenttia:

  1. Todellakin jään sohvalle mussuttamaan herkkuja sateella ja manaillen huonoa keliä. Mun mielikuvauskohteet (linnut ja ötökät) eivät myökään tykkää vesisateesta. Enkä uskalla ottaa riskiä kuvauskalustonkaan kanssa. Nyt on runsaasti tarjolla pihlajanmarjoja, jospa niitä syömään ilmestyisi vielä rastaita, tilhiä ja erityisesti taviokuurnia! Sitten ehkä vähän uhmaan jo säätäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime syksynä sain vihdoinkin kuvattua punatulkkuja pihlajanmarjoja syömässä, jos tänä vuonna ilmestyisi tilhiäkin:)

      Poista

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos