Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

torstai 9. maaliskuuta 2017

Kuvia ja kuvaajia

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään miksi kuvaat? Onko se tapa, kuten kahvin juonti, lenkkeily tai lukeminen? Mitä  sitten kuvaat... ihmisiä; itseäsi vai muita, maisemia, eläimiä, asuja tai esineitä , sisustuksia vai ihan mitä vain? Onko sillä merkitystä kuka ja miten kuva on otettu tai mitä se esittää? Ovatko kuvat maskuliinisia tai feminiinisiä, voiko kuvista sitten päätellä ovatko ne miehen vai naisen ottamia? Ja jos voi, miten sen erottaa?


Onko automaattisesti niin, että jos kuvaa selfieitä on ihmisellä tavalla tai toisella narsistisia piirteitä, no tuskinpa nyt sentään! Miksi joku sitten haluaa esitellä profiileissaan toistuvasti itsestään melko provosoiviakin kuvia,  mitkä ovat hänen motiivinsa? Mitä pitäisi ajatella niistä siloitelluista unelmakodeista  tai luksus ostosesittelyistä blogeissa? Ei välttämättä yhtään mitään,  eihän siinä pitäisi olla mitää pahaa, jos pitää ylellisyystuotteista, eihän?


Joskus kuitenkin erilaisia kuvia katsellessaan tulee kyllä miettineeksi niiden kuvaajaakin , millainen henkilö on kuvien takana? Kuvahan voi olla tarkkaan mietitty, minkä eteen on nähty  paljon vaivaa, mietitty asut , kampaukset,  meikki ja ympäristö. Kuva voi olla myös hetken tuote; tapahtuma, joka kenties kesti vain hetkisen, kenties silmänräpäyksen ja sitten hetki olikin jo ohi. Kohdetta on voitu odottaa kohteeseen tunteja, jopa päiviä varsinkin eläinkuvia varten. Säätilat ovat usein myös ohi nopeasti  pitää osua kohdalle juuri oikeaan aikaan saadakseen upean sääkuvan; Tähdenlento, revontulet tai unohtumaton auringonlasku.


Voiko kuvista sitten päätellä kuvaajan ikää tai muita henkilökohtaisia ominaisuuksia, entä sitä, onko kuvaaja ammattilainen vai harrastelija? Mielenkiintoisia kysymyksiä joihin ei taida edes olla yksiselitteisiä vastauksia. Mutta kun  seuraavan kerran katselet kuvia, mietihän hetki kuvien merkitystä,  kuvaajaa niiden takana ja kuvaajan mietteitä kuvaushetkellä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos