Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

tiistai 21. helmikuuta 2017

Muutamia tipsejä kuvaukseen

Ajattelin kirjoittaa tänään muutaman tärkeän jutun valokuvaamiseen liittyen. Järjestelmäkameroissahan on automaattiasetus, sillä tulee kyllä ihan hyviä kuvia, mutta kannattaa opetella kuvaamaan ja kokeilemaan muillakin asetuksilla.


Valokuvaamiseen tarvitaan valoa, joten valotuksella on tärkeä sija kuvisssa. Jokainen on varmasti joskus ottanut epäonnistuneen otoksen, kuvasta tuli liian pimeä tai sitten aivan liian vaalea, toisisanoen kuva oli palanut puhki valkoiseksi. Järkkärissä valotukseen vaikuttavat 3 asiaa; aukko, valotusaika ja herkkyys ja nämä 3 vaikuttavat myös toisiinsa. Itseasiassa täysmanuaalia ei oikeastaan kuvaamisessa edes tarvita, kätevintä onkin käyttää puoliutomaattia A tai Av- merkintä kameran valintakiekossa.


Pari sanaa myös aukosta eli f-luvusta, mikä tarkoittaa objektiivin ominaisuutta.Pieni luku tarkoittaa suurta aukkoa. Aukko vaikuttaa syväterävyyteen, eli siihen miten iso osa kuvasta on terävä. Maisemakuvauksessa tämä on tärkeä juttu.


Suljinaika kertoo kuinka kauan kamerasi suljinta pidetään auki, mitä pidenpään auki, sitä enemmän kennolle pääsee valoa. Suljinajan tulisi olla riittävän lyhyt, jotta saa teräviä ja tärähtämättömiä kuvia.

En tiedä yhtään miltä tämä kaikki teistä kuulostaa, mutta ihan aluksi on aika sekavaa yrittää omaksua valokuvaukseen liittyvää termistöä, eikä kannatakkaan yrittää omaksua kaikkea kerralla. Kun aloittelee järkkärillään kuvaamista kannattaa tietysti kuvata mahdollisimman paljon. Kokeilla kameransa eri asetuksia ja ehkäpä jopa pitää vähän muistivihkoa kuvausreissuilla mukanaan, ja merkitä muistiin kameran asetukset kunkin kuvan kohdalta,  jotta voi  myöhemmin tutkia millä asetuksilla mikäkin kuva on otettu ja mikä kuvassa mahdollisesti meni pieleen tai onnistui.


Tällä viikolla saattaa olla hienoja mahdollisuuksia saada talvisia picsejä, kuvailemisiin:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos