Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

torstai 26. tammikuuta 2017

Rahan mahti; money, money, money!!!

Tänään ajattelin kirjoittaa postauksen rahasta...aihe, joka luo mielikuvia, aiheuttaa tunteita ja jota meistä kukin tarvitsee. Blogeissa on usein rahaa sivuavia postauksia ja löytyy myös säästö-ja sijoitusvinkkejä. Raha on myös usein aihe mistä ihmiset eivät usein halua liiemmin puhua, joka voi johtua monestakin syystä. Joku tuntee itsensä vauraaksi, etuoikeutetuksi, hyvätuloiseksi, osinkokuninkaaksi, perintörahoilla mällääjäksi tai kultalusikka suussaan syntyneeksi tai sitten ei! Jos tilanne on se, että on vaikka työttömänä, sairaana, velkaantunut tai mikä tahansa syy, ettei ole säännöllisiä tuloja syystä tai toisesta tai rahat eivät vaan yksinkertaisesti riitä, voi olla ettei rahaa sivuavat keskustelunaiheet juurikaan innosta.


Totuus on kuitenkin se, että jokainen meistä tarvitsee  jonkinlaisia tuloja selvitäkseen jokapäiväisestä elämästään. Jos listataan ns.välttämättömiä kuluja vs. Minimitoimeentulo, niin kuinka moni tulee toimeen sillä summalla ja se mikä riittää toiselle, on toiselle täysin utopistinen ajatus. Me kaikki olemme hyvin erilaisia rahankäyttäjiä. Millaisia yhteiskunnan jäseniä meistä kustakin kasvaa tai on kasvanut, onkin sitten usein sattuman sanelema juttu, mutta täytyy myös muistaa, ettei taustalla välttämättä ole asian kanssa tekemistä, mutta omilla valinnoilla sitäkin enemmän!


Pidättekö kirjaa tuloistanne  ja menoistanne? Monet pitävät, koska se helpottaa pysymään ajantasalla siitä minne rahaa kuluu ja paljonko kuluttaa ja paljonko on tuloja. Myös sillä,  käyttääkö korttia vai käteistä on monien mielestä iso merkitys rahan käytössä, samoin monilla on ns.käyttö-ja säästötili erikseen, mahdollisesti eläkesäästötilikin tai osakkeita.


Jos on tarkka ja järjestelmällinen on usein helppo myös suunnitella omaa rahankäyttöään ja säästää itselleen ns.puskuri yllättävienkin menoerien varalle.
Jos taas on boheemimpi rahankäyttäjä ja käyttää huolettomasti rahojaan tai peräti elää kädestä suuhun ja kuukauden lopussa on" matti kukkarossa."


Meillä on monet asiat tosi hyvin, jos sairastuu; hoitoon pääsee, ketään ei jätetä taivasalle, on asumistuki, opintotuki ja lapsilisät, sekä sosiaaliturva. Kenelle tahansa voi sattua ja tapahtua elämässä mitä tahansa. Yritys voi mennä konkurssiin, tai työ alta, takaajana ollessaan voi joutua vastuuseen, jos velanottaja ei huolehdi vastuistaan, vaan jättääkin velkansa hoitamatta. Työkyky voi sairastumisen myötä mennä, elämänkiemurat voivat syöstä elämän täysin päälaelleen,  avioero, äkillinen kuolema tai joku muu täysin ennalta arvaamaton tapahtuma. Jos elämä koettelee, älä ainakasn jää huolinesi yksin, hae apua, pyri hoitamaan asioita mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jos ongelmia syntyy, silloin pystyy usein vielä sopimaan maksuaikoja tai vapaita maksukuukausia.


Jos tilanne on päässyt niin huonolle tolalle, ettei enää selviä. Voi ottaa yhteyttä velkaneuvontaan ja yrittää saada velkajärjestelyä.
Kannattaa miettiä todella tarkkaan lähteekö takaajaksi, ottaako lainaa, luottokortteja tai surullisen kuuluisia pikavippejä!


Tämän postauksen loppuun sopii loistavasti vanha sananlasku "Syö säästäen savea, sanoi sammakko poikiaan, sillä pitkä on maailman sivu"


1 kommentti:

  1. Totta on mitä kirjoitit. Meitä on monenmoisia rahankäyttäjiä.
    Mä en varsinaisesti pidä kirjanpitoa, mutta kuitenkin sen verran, että ns. pahanpäivän varalle pitää olla muutama euro.

    VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos