Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Some; Social media ja netin ihmeellinen maailma

Oletko joskus pysähtynyt miettimään paljonko vietät aikaa sosiaalisen median parissa? Moni meistä, monia tunteja päivässä. Onko se sitten hyvä vai paha? Erilaiset viihdyttävät, hyöty ja hupisivustot lohkaisevat ison palan ajastamme päivittäin. Somemaailma "imaisee" meidät, jopa vähän huomaamattamme tehokkaasti syövereihinsä! Monilla työpäiväkin kuluu joko kokonaan tai ainakin osittain koneen äärellä. Kotona ja vapaa-ajallakin monet ovat puhelimesta tai tabletilta kosketuksissa someen 24/7,  ja viestiä pukkaa! Ruuhkabussissa vaivaantunut vanhempi yrittää hillitä kiukuttelevaa jälkikasvuaankin usein antamalla taaperolle hetkiseksi älylaitteen käteen, jolloin lapsi rauhoittuu edes hetkiseksi, tuttu näky, eikö vaan?


Parhaimmillaan tai vaihtoehtoisesti koko perhe on samanaikaisesti kotona, mutta kukin tuijottaa herkeämättä sitä älylaitettaan...nuoriso kuuntelee musiikkia, pelaa tai chattää, miehet usein pelaavat, tutkivat urheilutuloksia tai nettikirpputorien tai myyntisivustojen tarjontaa,  naiset etsivät reseptejä, tekevät nettiostoksia ja bloggaavat, haetaan tietoa, luetaan lehtiä ja kirjoja, pidetään yhteyksiä yllä, kyllä! Tätä kaikkea me teemme tänä päivänä hirvittävän paljon laitteillamme!!

Myös ikäihmisille some on tuttu, monella vanhemmallakin ihmisellä on nettiliittymä ja älylaite ja aika kuluu mukavasti vaikkapa pitämällä yhteyksiä kaukana asuviin sukulaisiin ja ystäviin, eikä se nettideittailu ole heillekään enää  tänäpäivänä vieras asia, ennen oli paikallislehden haetaan iltapäiväkahviseuraa-ilmoitukset, mutta nyt vaikkapa se treffipalsta netissä.


Monia kuitenkin mietityttää älylaitteiden turvallisuus kysymykset: Uskallanko tilata ulkolaiselta nettikaupan sivulta tuotteita, onnistuuko palautukset ja saako rahojaan takaisin jos joku ostoksissa meneekin pieleen? Voinko tilata lentolippuja ja majoituksia  netistä, onko tietosuoja varmasti taattu, jos näpyttelen bittiavaruuteen sotuni ja pankkiyhteystietoni? Jos luon hlökohtaisia tilejä eri sivustoille pysyykö identiteettini turvassa? Niinpä! Kysymyksiä joihin ei ole yksiselitteisiä ja takuuvarmoja vastauksia, aika ajoin kannattaisi miettiä myös näitä asioita kun koneensa avaa.

Luultavasti meistä useimmat ovat kuulleet tapauksista, että on tullut tilattua nettiostoksia, mutta tuotteita ei ole näkynytkään, vaikka ne on maksettu jo tilausvaiheessa, pankiltasi on saattanut tulla tieto, että tileiltäsi on yritetty tehdä nostoja epäselvistä kohteista ulkomailta monia kertoja ja pankkisi on turvallisuussyistä sulkenut tilisi, mikä on tietysti hienoa! Tai että, pankkiautomaatilla tai tankatessasi korttisi tunnukset onkin automaattiin kiinitetyllä laitteella saatu kopioitua ja tietosi on huijareiden käsissä...tämä kaikki on totta ja valitettavasti tätä tapahtuu.


Kannattaa siis käyttää ihan maalaisjärkeä some käyttäytymisessä ja myös eri automaateilla asioidessaan, tässä kohtaa vanha sananlasku "ei vara venettä kaada" osuu ja uppoaa yllättävän hyvin ja voi pelastaa meidät monilta murheilta! Moni helpottaa tänäkin  vuonna joulukiireitään tilaamalla lahjoja myös netistä, kannattaa tässäkin tilanteessa miettiä millaisilta sivuilta tuotteita tilailee ja huomioida ne turvallisuus näkökohdat ja lukea palautusehdot;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos