Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

torstai 6. lokakuuta 2016

Hämärä kuvaus ja pari vinkkiä onnistuneisiin pickseihin

Haluaisitko vangita illan/yön tunnelmia tai aamun hämärää kuviisi? Minä olen halunnut ja viimeksi tänä aamuna, niinpä otin kameran mukaani kun lähdin töihin, ja tähän aikaan vuodesta silloin on vielä pimeää. Toivoin, että olisi upea auringonnousu, mikä värjäisi taivaanrannan ja meren pinnan upeisiin sävyihin.
Kuten tiedetään;  valokuvaamiseen tarvitaan aina valoa ja öisin, sekä illan tai aamun hämärässä sitä on vähän, mutta älä lannistu, voit silti saada onnistuneita otoksia kunhan muistat pari juttua! Koskaan ei kuitenkaan ole täysin valotonta, selvitä siis mistä valoa tulee. Onko kuvauskohteesi lähellä katu tai ulkovaloa, onko kuutamoa joita voisit käyttää hyväksesi valaisussa. Hämärässä saat taltioitua paremmin tunnelmaa, kuin yksityiskohtia! Parhaita hämäräkuvia saat valoaiheista itsestään esim. Kaupungin siluetista, valoketjuista tai ilotulituksista.
Hämäräkuvaajan paras ja tärkein varuste on jalusta! Mitä hämärämpää on, sitä pidemmän valotusajan onnistunut kuva tarvitsee, kameran on siis pysyttävä vakaana! Hämärässä kuvattaessa ei kannata käyttää kameran yökuvausohjelmia, jotta kuviisi ei tule kohinaa, kytke ne pois päältä. Muista valita pienin Iso-arvo ja säädä himmenninaukko mahdollisimman pienelle, sillä saat mahdollisimman laajan terävyyssalueen. Älä myöskään käytä salamaa, koska hämäräkuvauksessa siitä on enemmän haittaa, kuin hyötyä, sillä se valaisee niin pienen alueen kameran ympäriltä, ettei hyötyä siitä kuviin ole.
Tässä oivat esimerkit  siitä miten kuviin tulee kohinaa, kun ei ole jalustaa mukana!Jos sinulla on mahdollisuus tallentaa kuvasi RAW-muodossa, ota se käyttöösi hämäräkuvia tallentaessasi, nimittäin hämäräkuvat alivaloittuvat usein, niin niitä on helpompi korjata jälkeenpäin, kun on kuvien raakatiedosto kaikkine kennolle tallentuneine tietoineen tallessa. Hämäräkuvaus on haasteellista, mielenkiintoista ja hauskaa, kannattaa rohkeasti vaan kokeilla!
Antoisia kuvaushetkiä!

5 kommenttia:

 1. Hämärässä kuvaamisessa salaisuus hyviin kuviin löytyy jalustan lisäksi putkesta. Mieheni veli on äärimmäisen hyvä kuvaaja ja kun häneltä aina kysellään, että millä kameralla hän kuvaa, hän tapaa sanoa, että kameralla ei ole niinkään paljon merkitystä, kun että millä putkella kuvaa. Ja hyvät putkethan tietysti maksaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, hyvät putket ovat hintavia, mutta saahan niillä upeita kuvia!

   Poista
  2. Totta, hyvät putket ovat hintavia, mutta saahan niillä upeita kuvia!

   Poista
 2. Todella hienoja kuvia olet ottanut. Me olemme kaverin kanssa tekemässä myös tunnelikuvaukset ja siihen tarvitsimme apua kuinka saada parhaat mahdolliset kuvat pimeässä. Hyvä tietää tuo, että ne kannattaa tallentaa raw-muodossa, ei olisi itselle tullut mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mukavaa jos tuosta melko vanhasta postauksestani sait edes jotakin apua tulevaan tunnelikuvaukseenne, eri valokuvauskirjoista ja netistä löytyy paljon apua ja ohjeita pimeässä tai niukassa valossa kuvaamiseen, mukavia ja antoisia hetkiä kivan harrastuksen parissa sinulle ja ystävällesi!!Kiva myös , että vierailit blogissani, tervetuloa uudelleenkin.

   Poista

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos