Harrastelija valokuvaajan valokuvaus aiheinen blogi, jossa jaan kuviani ja bloggailen muistakin minua innostavista asioista.

keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Valokuvauksen taito

Kuvia ottettaessa tulee toisinaan mietittyä millainen tästä mahtaa tulla? tai jos kuvaa ihmisiä saattaa antaa muutaman vinkin kuvattavilleen; Tiivistäkää, että saan teidät kaikki kuvaan tai tulkaahan vähän lähemmäks! On toki tärkeää mitä kuvaan otetaan mukaan, mutta yhtä tärkeää on myös se, mitä kuvasta jätetään pois.
Kun miettii kuvattavaa kohdetta kannattaa uhrata muutama ajatus mm.sommittelulle, tehdä valintoja, sijoittaa ns.kohde kuvaan ja käyttää hyväkseen kuvaus tilanteessa ns.vinoja linjoja, kehystää kuva ja valita kuvakulma.Kaikki nämä asiat ovat kyllä kuvaajille tuttuja, mutta eihän näitä jokaisen kuvan oton yhteydessä tule mietittyä, mutta ota joskus kuvia joissa pohdit tarkasti erilaisia kuvaukseen liittyviä kikkoja, ohjeistuksia ja "sääntöjä" ja harrasta taas joskus ihan vaan luovaa kuvausta ja tulet saamaan todella erilaisia kuvia samoistakin kohteista.Kannattaa myös ottaa vinkeistä vaari, eli jos kuvan etualalla on jotakin häiritsevää, siirry kuvaamaan kohdetta lähempää ja ota käyttöön laajakulma objektiivi.Aina ei tarvitse lähteä kauas kohteesta saadakseen erilaisen kuvan, vaan etsi kuvaan etualalle ihmisiä tai joku esine, jotta ne piirtyvät kuvaasi suuri kokoisina. Joskus kuvaan saa enemmän syvyyttä kun kuvaa etäältä.
Vaihtelua omiin kuviinsa saa kun etsii vaikkapa kohteesta yksityiskohtia sen sijaan, että kuvaa koko kohteen, jos olet matkalla ja kuvaat perinteisiä turistikohteita, mieti jo etukäteen millaisia kuvia kohteiden nähtävyyksistä haluat ottaa.

Sommittelu kuvissa on paljon muutakin, kuin rajaamista, tärkeää on myös ajoitus, joskus osuu painamaan laukaisinta juuri oikealla hetkellä ja joskus taas epäonnistuu, toisinaan kuvan otto hetkellä on merkitystä, toisinaan taas ei. Urheilikuvissa se on useimmiten tärkeä; maaliviivan ylittäminen, koriin heitto, tai kanssa kilpailijan ohitus.Tästäkin syystä oma kamera kannattaa tuntea hyvin, jotta huippuhetket eivät karkaa käsistä ja pidä kamerasi kuvausvalmiina.Täydellistä kuvaushetkeä ei aina tahdo löytyä, mutta harjoittelu teettää mestareita;)Ennen kuvaamista kannattaa myös miettiä millaisia kuvia toivoo / haluaa saada. Ole joustava, muuta suunnitelmiasi ja teekkin jotakin spontaania, kuuntele joskus myös muita, vaikkeivat he itse kuvaisikaan, heillä saattaa silti olla hyviä ideoita.Tähän postaukseeni koitin valita erilaisia kuvia ja niitä lähemmin tutkimalla on helppo havaita, olenko käyttänyt luovaa kuvausta, harkinnut kohdetta tai onko kuva vain räpsäisty;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit blogissani, jätä toki myös kommenttisi, kiitos